Лажни намети празне џеп и коче привреду

Маријана Миљић
Лажни намети празне џеп и коче привреду

Бањалука - Грађани и привредници у Српској издвајају новац и за мноштво намета који немају законско упориште и чије плаћање није дефинисано никаквим актима.

То су показале примједбе и сугестије које су достављене на Почетни регистар пореских и непореских давања РС, у којем су евидентирана 373 намета.

- Највећи број примједби и сугестија које су стигле на нашу адресу односи се на неажуриране законске и подзаконске акте на основу којих су уведена пореска и непореска давања. Неке од институција у међувремену су ускладиле своју законску и подзаконску регулативу са тим наметима, док друге нису - навели су у Министарству финансија РС.

Грађани и привредници, као и надлежна министарства и институције своје сугестије и примједбе на Почетни регистар пореских и непореских давања могли су да доставе до 3. јуна ове године, а Министарству финансија остављен је рок од 60 дана да изврши неопходне измјене и допуне тог регистра.

Након тога биће успостављен регистар пореских и непореских давања у којем ће бити евидентирани само они намети које ће грађани и привредници плаћати, док се за оне, којих не буде у регистру, ни у ком случају неће издвајати новац.

Пословна заједница у Српској већ годинама инсистира на укидању намета јер они, како истичу, гуше привреду, али и грађане.

- Ти намети представљају велико оптерећење привреди. Очекујемо да сваки од њих буде предмет анализе надлежних институција. Након тога очекујемо и да одређени број буде укинут, те да поједини буду нижи - казао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић и додао да је потребно утврдити ко и колико убире новца од намета.

Члан Удружења економиста РС “SWOT” Предраг Дудуковић раније је рекао да је регистар полазна основа у процесу смањења и укидања одређених парафискалних намета.

  • Свођењем намета у БиХ на ниво у Хрватској и Србији пословна заједница уштедјела би више од 100 милиона КМ које би могли уложити у отварање радних мјеста и раст плата - рекао је Дудуковић.

БиХ

Надлежне институције израчунале су да грађани и привредници у БиХ плаћају 3.400 парафискалних намета. Број тих намета у БиХ је до 20 пута већи него у Хрватској, а за десет пута већи него у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана