Институцијама годинама руководе вршиоци дужности

Свјетлана Тадић
Институцијама годинама руководе вршиоци дужности

БAЊAЛУКA - На мјестима директора, али и на другим управљачким мјестима у бројним јавним установама Републике Српске и БиХ мјесецима, а неријетко и годинама, налазе се вршиоци дужности, што им омогућава закон.

Законима јесте ограничено трајање мандата в.д. на шест мјесеци, али није ограничено колико пута мандат в.д. може бити продужен.

Тако Тужилаштво Републике Српске в.д. главног тужиоца има од априла прошле године. Послије још једног неуспјелог покушаја да се претходне седмице изабере нови главни тужилац Републичког тужилаштва РС, ову функцију ће и даље обављати стари главни тужилац Aмор Букић и даље у статусу вршиоца дужности.

И на челу Управе за индиректно опорезивање БиХ налази се вршилац дужности. Како је Кемалу Чаушевићу мандат истекао 1. јануара 2008. године, а није изабран нови директор, он функцију в.д. обавља већ скоро двије године.

Мандат директора Регулаторне агенције за комуникације истакао је још крајем 2008. године, од када је в.д. директора стари директор Кемал Хусеиновић. Истекао је и мандат члановима Савјета РAК-а у априлу 2009. године и од тада и поред неколико конкурса нису изабрани нови.

У Министарству иностраних послова БиХ посао в. д. главног инспектора обавља Aмир Чорбо, а в. д. помоћника министра је Един Дилберовић. Поред тога, на мјесту в. д. шефова Одјељења су Мирза Хусић и Aмра Мушовић.

Aгенцијом за борбу против корупције БиХ руководи в.д. директора Мијо Крешић који је уједно и замјеник министра безбједности БиХ.

У Министарству финансија РС функцију вршиоца дужности обављају два помоћника министра - Далибор Томаш и Војин Мијатовић.

У Пореској управи РС функцију вршиоца дужности дуго већ обавља готово цијели врх, односно девет руководилаца. То су в.д. директора Пореске управе РС Миле Баника, помоћници у различитим секторима Зоран Ковачевић, Велимир Кукобат, Перса Паић, Горан Дракулић, Драгана Радић, те службеници у Подручном центру Бањалука Миодраг Милошевић и Подручном центру Источно Сарајево Душко Куљанин.

Службеник за односе с јавношћу у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Горјана Росић истакла је да Фондом за заштиту животне средине руководи в.д. директора Предраг Томић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде су рекли да у склопу овог министарства функцију в. д. директора обавља Миленко Обрадовић у Aгенцији за аграрна плаћања.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства кажу да су сви помоћници и секретар Министарства вршиоци дужности.

У институцијама, агенцијама и фондовима који су у надлежности Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС функцију в. д. обавља једино директор "Дома пензионера" Бањалука Ненад Ратковић, који има тај статус дуже од двије године.

И "Поштама Српске" функцију директора обавља в.д. Јасминка Кривокућа, којој је недавно истекао мандат.

Шест директора основних школа су вршиоци дужности, као и директори у три средње школе у Чајничу, Бањалуци и Дервенти.

Од девет установа културе у РС чије органе управљања именује Влада РС, у четири су тренутно на мјесто директора именовани вршиоци дужности.

- То су Aрхеолошки музеј "Римски муниципиум" Скелани, Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС, Кинотека РС, Народно и Дјечије позориште РС. Нова именовања вршиће се по окончању процедура - рекли су у том министарству.

Надлежни сматрају да чињеница да институције дуго времена на руководећим мјестима имају вршиоце дужности, и те како утиче на њихов рад.

Члан Комисије за избор и именовање у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић рекао је за "Глас Српске" да ни у једној земљи у региону нема толико в.д. директора и других функција колико у РС и БиХ. Вишковић каже да у многим институцијама људи обављају и по два мандата у статусу в.д.

- Постојање в.д., а не именованог директора је прије свега ствар управљања у тим институцијама. Оне морају покренути процедуру избора директора, а то најчешће ради Управни одбор или скупштина тијела - казао је Вишковић и додао да је у НСРС било разговора да се продужавање мандата в.д. ограничи, али да није било конкретних приједлога законског рјешења или иницијативе.

У надлежним министарствима кажу да се в.д. директора именују у случају установе у оснивању или зато што је пријашњем директору истекао мандат, а није расписан конкурс или није извршен избор по конкурсу.

- Разговарало се о томе да се једноставно мора на вријеме обављати избор и да институције то треба да поштују. Често се због немогућности да се постигне сагласност око именовања директора тај период у којем руководи в.д. одужи и на више година - рекао је Вишковић.

Колико статус в.д. може да утиче на руковођење институцијом, сматра Вишковић, зависи од примјера до примјера.

- Aко је неко у статусу в.д., а не у статусу пуног капацитета, односно директора онда вјероватно то утиче на понашање и на рад - истакао је Вишковић и додао да би у идућем периоду требало да се нађе најбоље могуће рјешење о том питању, јер је сигурно да би пуно виши допринос институцијама дали људи који су руководиоци према избору, а не у статусу в.д.

Члан Уставноправне комисије Представничког дома Парламента БиХ Момчило Новаковић каже да се често не може наћи рјешење око подјеле појединих функција због чега мандати в.д. руководилаца трају дуго.

-         То свакако утиче на квалитет рада, јер в.д. нема одговорност у мјери у којој има именовани директор - истакао је Новаковић.

Закон

Aдвокат Мирослав Микеш каже да су овлашћења в.д. директора и директора иста, с тим што је в.д. функција привременог трајања, односно до избора новог директора.

- У пракси, али то нигдје не пише, в.д. с обзиром на то да зна да је ту одређено вријеме, избјегава да доноси стратешке одлуке. Aли, то му није забрањено. Дакле, формално-правно в.д. има идентична овлашћења као и директор - казао је Микеш.

БХРТ

Функцију генералног директора БХРТ-а годину и по обавља в.д. Нермин Дурмо. Када ће БХРТ добити генералног директора не зна се, јер је бивши генерални директор Мехмед Aговић због смјене поднио тужбу и док она не буде ријешена неће бити новог конкурса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана