Хиљаде избјеглица остаће под ведрим небом

Ведрана Кулага
Хиљаде избјеглица остаће под ведрим небом

Сарајево - Више хиљада илегалних миграната и даље се налази у БиХ, и то махом под ведрим небом, а надолазећи хладни дани могли би задати нову главобољу надлежнима, који још нису нашли начин да се изборе са том кризом.

Своје виђење мигрантске кризе представили су јуче у Сарајеву челници Мисије ОЕБС-а у БиХ, а један од закључака је да релевантни актери у БиХ нису довољно координисани нити припремљени да одговоре на тренутну ситуацију у вези са мигрантима и избјеглицама у земљи.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон је, представљајући извјештај о дјеловању кључних актера на терену, нагласио да постоји потреба за бољом комуникацијом и смјерницама.

- Треба унаприједити прикупљање и управљање подацима да би се омогућило боље праћење ситуације и израда акционих планова утемељених на доказима - поручио је Бертон.

Виши савјетник за међународну заштиту УНХЦР-а Стефани Волденберг је нагласила да је припрема миграната за зиму нови изазов за домаће власти.

- То се односи на мигранте који су стигли у БиХ и оне који ће стићи. Температуре падају, а у Бихаћу и Великој Кладуши више од 1.000 људи спава под шаторима - рекла је она.

Шеф Одсјека у Министарству за људска права и избјеглице БиХ Медџид Липјанкић истакао је да су у сталној потрази за донаторима, те да покушавају искористити унутрашње ресурсе с циљем обезбјеђивања хуманитарних потреба миграната. Три питања, каже, треба ријешити за предстојећу зиму.

- То су енергенти, стално снабдијевање храном и хигијенским потрепштинама, те обезбјеђивање секундарне и терцијарне здравствене заштите - рекао је Липјанкић.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је јуче да се “драстично смањио” број илегалних миграната у БиХ и да их је сада између 1.500 и 2.000.

- Регистровано је око 15.000 миграната који су ушли у БиХ, а око 14.000 је затражило азил, веома мало званично поднијело захтјев за тај азил, што указује да само желе да прођу кроз БиХ ка ЕУ. Очекујем да ће, с обзиром на временске прилике које долазе, бити смањен број илегалних миграната - истакао је Мектић.

Касарна надомак Сарајева ће, казао је министар безбједности, ове седмице бити у функцији, а проблема има у Великој Кладуши јер локална власт не дозвољава прикључак на водоводну мрежу прихватног центра у “Агрокомерцу”.

Мигрантска криза била је једна од тачака јучерашње сједнице Савјета министара, а један од закључака је да се наставља појачани надзор над границама и активностима за смјештај.

 Безбједност

Драган Мектић је оцијенио да присуство миграната на неки начин оптерећује безбједност и да се дешавају и кривична дјела, али да генерално не може да утиче на безбједносну ситуацију.

- Није било сукоба локалног становништва и избјеглица. Кад је ријеч о мигрантској кризи, радимо тако да се то што мање одражава на живот људи у локалним заједницама - рекао је Мектић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана