Голић: Могућа и међународна арбитража

Срна
Голић: Могућа и међународна арбитража

Бањалука - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача истакли су данас да ће бити затражена међународна арбитража уколико Хрватска усвоји студију утицаја на животну средину и почне одлагати радиоактивни отпад на Трговској гори, чиме би било угрожено око 230.000 људи.

“Крајња инстанца биће међународни суд, а са начелницима општина ћу се борити. Ангажоваћемо и стручни тим адвоката уколико се упустимо у правну борбу са Хрватском, а очекујем и помоћ медија”, рекла је новинарима Голићева, након састанка са Дрљачом у Бањалуци.

Голићева сматра да је заказало реаговање институција БиХ да осујете намјеру Хрватске да одлаже радиоактивни отпад уз границу са БиХ, иако су, на то обавезане усвојеним документима у парламенту БиХ и резолуцијама.

Она је поновила да Хрватска игнорише став и мишљење институција Српске и Федерације БиХ.

“Ко зна какав је будући план Хрватске, можда одлагалиште радиоактивног отпада на Трговској гори касније прерасте у одлагалиште нуклеарног отпада јер је чињеница да Хрватска до 2023. године мора преузети половину отпада из Нуклеарне електране жКршкож”, рекла је Голићева.

Она је додала да би и БиХ могла складиштити радиоактивни отпад изнад Дубровника, али да то није начин рјешавања проблема.

Голићева је навела да су стручњаци упозорили да локација на Трговској гори уопште није безбједна за одлагање отпада јер је то трусно подручје, испреплетено воденим токовима, који се директно уливају у ријеку Уну и то може имати далекосежне посљедице.

Она је додала да је ресорно министарство сазнало из медија да Хрватска поново нешто ради када је ријеч о одлагању отпада на локалитету Трговска гора.

Голићева је подсјетила да су БиХ и Хрватска усвојиле и ратификовале Еспо конвенцију која подразумијева да погођене земље морају бити активно укључене у комплетан процес.

“Неколико година се боримо са Хрватском у вези са локацијом за одлагање радиоактивног отпада и већ смо упутили захтјев властима те земље и тражимо писану информацију управо о њиховим активностима када је ријеч о овом питању, али је, нажалост, још нисмо добили”, навела је Голићева и упитала зашто сада не реагује Центар за животну средину.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача нагласио је да ова општина неће престати да се бори против одлагања радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на подручју хрватске општине Двор, на граници са БиХ и да би у наредних 10 дана требало да буду одржане сједнице Скупштине општине и Форума за безбједност ове локалне заједнице на којима ће бити дефинисано како заштитити подручје Српске и БиХ.

“Влада Хрватске и њихове институције игноришу чињеницу да велики број људи живи у сливу ријеке Уне и да ће бити угрожени уколико радиоактивни отпад буде одлаган на Трговској гори. Вјерујем да ће на овом простору бити изграђена и нуклеарна централа, јер у Хрватској расте потрошња електричне енергије”, рекао је Дрљача.

Он је напоменуо да би становници Новог Града могли организовати протесте уколико Хрватска почне одлагати радиоактивни отпад.

“Очекујемо од институција БиХ да заштити своје грађане који морају живјети у здравој животној средини коју не угрожава сусједна држава”, рекао је Дрљача.

Хрватски медији објавили су да је Влада Хрватске почела припреме за почетак одлагања радиоактивног отпада из нуклеарне електране Кршко у напуштеној касарни Черкезовац на Трговској гори, у непосредној близини границе са БиХ, односно Републиком Српском.

Објављено је да је 24. јануара у Министарству одбране одржан састанак због примопредаје војног складишта Черкезовац Министарству заштите животне средине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана