Џаферовић: У Брисел са вијешћу да је БиХ завршила одговоре на додатна питања

Срна
Џаферовић: У Брисел са вијешћу да је БиХ завршила одговоре на додатна питања

Сарајево - Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је данас да Предсједништво на први састанак са званичницима ЕУ у Бриселу иде са вијешћу да је БиХ завршила одговоре на додатна питања из Упитника Европске комисије.

“Одговори на додатна питања практично су финализовани - остаје да се преведу на енглески и да се обаве неке техничке ствари”, рекао је Џаферовић новинарима у Сарајеву.

Он је истакао да је изузетно важно што Предсједништво БиХ у своју прву званичну посјету иде у Брисел, гдје су сједишта ЕУ и НАТО.

“Ово је порука Предсједништва БиХ да желимо да градимо европски пут наше земље, што је могуће брже”, рекао је Џаферовић.

Оцијенивши да БиХ треба што прије да постане чланица ЕУ и НАТО, Џаферовић је закључио да би реализацијом ова два спољнополитичка опредјељења политичка сцена у БиХ постала стабилнија.

Џаферовић од посјете Бриселу очекује да БиХ добије сигнале ЕУ о потреби поштовања владавине права као елементарног принципа на којем је утемељена Унија.

Он је додао да очекује да у току ове године, што је могуће прије, БиХ добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

Говорећи о сутрашњој сједници Савјета за спровођење мира /ПИК/ у БиХ, Џаферовић је рекао да је то прилика да се Савјет суочи са свим могућим опструкцијама Дејтонског споразума од када је он потписан и од када је у примјени, као и са бројним случајевима дискриминације, за коју је рекао да је “нарочито присутна у Републици Српској”. Коментаришући Декларацију Хрватског народног сабора /ХНС/, он је оцијенио као “цивилизацијску срамоту величање такозваног удруженог злочиначког подухвата након одлуке Хашког трибунала”. Џаферовић је затражио од свих у БиХ да “промијене ставове и да их ускладе са цивилизацијским тенденцијама” како би се могли посветити рјешавању бројних других питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана