Додик: Апелација Уставном суду због неуставности Дома народа

Агенције
Додик: Апелација Уставном суду због неуставности Дома народа

Фоча - Предсjедник Републике Српске Милорад Додик најавио је данас да ће српски посланици у Дому народа Парламента Федерације БиХ упутити апелацију Уставном суду БиХ.

Фена преноси да је Додик навео да "тај законодавни дом није конституисан у складу с Уставом ФБиХ, због чега ће се тражити да се пониште његове раније одлуке и закони". Казао је да у Дому народа Парламента ФБиХ није заступљено 17 Срба, иако је то законска обавеза. Навео је и да не вjерује да ће тај захтев бити прихваћен у Уставном суду БиХ.


Додик је поновио да ће РС прилагодити Закон о празницима и да је први корак ка томе провођење референдума у РС о 9. јануару као Дану Републике.

Предсjедник РС је у изјави новинарима у Фочи казао да је референдум питање за локалне политичке снаге, локалне лидере, а не за Канцеларију високог представника и странце.

"Инструментализација Уставног суда БиХ је видљива у томе да су се троје судија, чији је мандат требало да траје пет година, задржало 20 година. Ако је нешто требало да ради високи представник у БиХ Валетних Инцко, онда је требало да регулише овај проблем", казао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана