Dodik: Apelacija Ustavnom sudu zbog neustavnosti Doma naroda

Agencije
Dodik: Apelacija Ustavnom sudu zbog neustavnosti Doma naroda

Foča - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će srpski poslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Fena prenosi da je Dodik naveo da "taj zakonodavni dom nije konstituisan u skladu s Ustavom FBiH, zbog čega će se tražiti da se ponište njegove ranije odluke i zakoni". Kazao je da u Domu naroda Parlamenta FBiH nije zastupljeno 17 Srba, iako je to zakonska obaveza. Naveo je i da ne vjeruje da će taj zahtev biti prihvaćen u Ustavnom sudu BiH.


Dodik je ponovio da će RS prilagoditi Zakon o praznicima i da je prvi korak ka tome provođenje referenduma u RS o 9. januaru kao Danu Republike.

Predsjednik RS je u izjavi novinarima u Foči kazao da je referendum pitanje za lokalne političke snage, lokalne lidere, a ne za Kancelariju visokog predstavnika i strance.

"Instrumentalizacija Ustavnog suda BiH je vidljiva u tome da su se troje sudija, čiji je mandat trebalo da traje pet godina, zadržalo 20 godina. Ako je nešto trebalo da radi visoki predstavnik u BiH Valetnih Incko, onda je trebalo da reguliše ovaj problem", kazao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana