Ђаци поново у клупама

Марина Чигоја
Ђаци поново у клупама

Бањалука - За ученике основних и средњих школа у Републици Српској данас почиње нова школска година.

У школама које нису биле захваћене поплавама настава ће се одвијати према усвојеном школском календару и распореду часова. Санација појединих школа које су биле захваћене поплавама још није завршена, али се очекује да ће радови бити завршени током септембра.

Министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија истакао је да ће, због штета које су изазвале поплаве у три школе у Добоју, те у по једној у Челинцу, Градишци и Прњавору бити спроведени алтернативни програми. Казао је да ће школа у Градишци почети да ради 2. септембра.

У Прњавору, гдје је поплављени школски објекат реновиран настава ће почети 22. септембра, а у трећој седмици септембра почеће да ради и нова школа у Челинцу.

- Дјеца ће до тада ићи на наставу на три различите локације у граду - рекао је Мутабџија и додао да ће у Добоју настава почети у постојећим објектима на вишим етажама, са скраћеним часовима од 30 минут у двије школе "Доситеј Обрадовић" и "Свети Сава". У добојској школи "Вук Стефановић Караџић", која је претрпјела највећа оштећења, настава ће се одвијати у подручним одјељењима, док ће девети разред ићи на екскурзију.

У двориштима основних школа "Вук Стефановић Караџић", "Свети Сава" и "Доситеј Обрадовић" у Добоју, због реконструкције објекта, јуче су постављени шатори, које је донирао УНИЦЕФ, а у којима ће бити организован "Кутак за дјецу". Мутабџија је напоменуо да је дјеци у Врбањцима код Котор Вароша омогућено да имају наставни предмет "језик бошњачког народа".

- За ову школску годину штампано је 67.880 уџбеника за основну и 17.750 за средњу школу - истакао је директор Завода за уџбенике и наставна средства Раде Ристовић.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић изјавио је да је најљепша вијест за ову школску годину то да је, послије дуго година уписано више првачића и то чак 200.

Ђаци у РС наставу похађају у 187 основних и 92 средње школе.

Вртићи

У већини предшколских установа у Српској данас почиње нова радна година. Начелник Одјељења за предшколско васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе РС Наташа Цвијановић рекла је да Дјечији вртић "Радост" Шамац и Дјечије обданиште "Мајка Југовића" Добој неће почети са радом, јер су током поплава у мају претрпјели тоталну штету, па се почетак радне године планира за 1. октобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана