Цвијановић: Информација о безбједносним пријетњама по БиХ је подвала Српској

Цвијановић: Информација о безбједносним пријетњама по БиХ је подвала Српској 18.03.2018 22:24 | Срна

Бањалука - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је информација о безбједносним пријетњама по БиХ подвала Републици Српској, те да је скандалозно то што се дешава у Сарајеву, поготово што у томе учествују људи из Српске.

Цвијановиће каже да је скандалозно што људи из Републике Српске праве извјештаје о безбједносним пријетњама, набрајају "којекава чуда", лоцирају појединце који овдје имају позиције у друштву и нису безбједносна пријетња.


"Маркирају се људи и организације и скреће пажња од стварних безбједносних пријетњи који постоје у Федерацији БиХ /ФБиХ/. На овај начин нико не прича о параџематима, повратницима са страних ратишта и онима који су отишли, радикалним идеологијама, ко их финансира и спонзорише радикалне идеологије, када то кажем мислим на логистичку и политичку подршку коју, очигледно, добијају у ФБиХ", рекла је Цвијановићева за АТВ.

Према њеном мишљењу, информација о безбједносним пријетњама по БиХ је глупост и подвала Републици Српској, а чињеница како се тај документ нашао у јавности показује колико је БиХ неозбиљна земља.

"Мета је Република Српска и ова прича се уклапа у концепт који се овдје промовише већ неко вријеме од људи који сједе у Сарајеву који настоје закачити мету на Републику Српску, причају о наводном руском утицају, паравојним формацијама, о наоружавања наших легитимних формација као што је МУП на начин да од тога праве регионалну и глобалну безбједносну пријетњу", рекла је Цвијановићева.

Премијер Српске је закључила да је ријеч о некредибилним људима који су ушли у концепт завјере и "мрљања" Српске, а раде то са менторима у Сарајеву и из појединих амбасада, у сарадњи са врло проблематичним безбједносним структурама.

Министарство безбједности БиХ означило је као безбједносну пријетњу по БиХ Равногорски покрет, војводу Славка Алексића, руски Мото-клуб "Ноћни вукови", удружења "РС – Част отаџбине" из Београда, "Ветеране Републике Српске", као и радикалне селефисте, пише портал "index.ba".

У информацији Министарства безбједности БиХ, која је сачињена на основу података добијених у посљедња два мјесеца од полицијско-обавјештајних агенција налазе се и имена појединаца који представљају пријетњу по безбједност, а међу њима су и Џевад Галијашевић, Предраг Ћеранић, Мирослав Лазански и Душко Вукотић, пише портал.

Цвијановић: Опозиција у континуитету годинама губи снагу

Фото: Н.Н. ђ Цвијановић: Опозиција у континуитету годинама губи снагу

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да су интерпелације опозиције у Народној скупштини о политикама у области здравственог и пензионог система, те о управљању јавним предузећима - класично политиканство.

Цвијановићева сматра да опозиција има право да тражи било шта, па тако и изгласавање неповјерења Влади.

"Опозиција у континуитету годинама губи снагу и смањује се број руку које се подижу на њеној страни. Нису имали ни у своје најјаче вријеме у парламенту већину за било какву стратешку ствар, а поготово да је имају сада. То је сада представа за јавност", рекла је Цвијановићева за АТВ.

Цвијановићева каже да нема ништа против да опозиција "игра ту своју представу", а Влада мора у наредном периоду да заврши неке паметније ствари.

Она је истакла да опозиција никога не може да убиједи у кредибилност онога што говори.

"Они су сједили, вијећали и схватили да шта год покрену у парламенту нема ефекта. Онда су добро ишчитали скупштински Пословник о раду да нађу шта још могу да ураде. Досјетили су се да су то интерпелације. Сада ми сви треба да причамо о интерпелацијама", каже Цвијановићева.

Она је напоменула да је прича о интерпелацијама завршена, јер су одговорили на све ствари које су делегиране.

"Мислим да треба причати о свакој теми. Интерпелација је направљена као једна у лепези измишљених ствари којом су покушали да се баве наши опозиционари", сматра Цвијановићева.

Српска на путу стабилног раста

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Српска на путу стабилног раста и опоравка, те да привреда може да плати обавезе које раније није могла.

"Наша привредници знају да смо у посљедњих пет година спровели низ системских мјера - у договору са привредницима смо увели неопорезиви дио дохотка, формирали регистар парафискалних намета, донијели Закон о систему мултилатералне компензације и цесије, увели ниску основицу за обрачун пореза и доприноса за текстилну индустрију у којој је повећан број радника. Онда смо рекли да мора бити повећана најнижа плата, што је договорено, као и плате у привреди", рекла је Цвијановићева за АТВ.

Цвијановићева је нагласила да се већ види бољи ефекат за грађане, али да се мора ићи даље са неки циљаним мјерама и додала да је у припреми системски пакет подршке породици, пронаталитетној политици и повећаној запослености, те да Акциони план за подршку запошљавању мора бити иновиран.

Она је констатовала да људи одлазе, не само из Српске, због виших плата у иностранству, те да зато и овдје морају бити повећане. "Грађани одлазе у иностранство, али се многи и враћају", каже Цвијановићева.

Одговарајући на питање о позитивним показатељима о раду Владе и критикама опозиције Цвијановићева је нагласила да Влада Српске презентује ситуацију онаква каква јесте и да то веома често долази као одговор на ставове опозиције.

"Нека погледају бројеве и статистику, упореде одређене ствари, па ће видјети да није онако како кажу. Мислим да је требало да се више хвалимо и незадовољна сам што неке добре ствари нисмо представили јавности", рекла је премијер Српске.

Задуженост Српске била већа за вријеме власти странака које су сада опозиција

Она је подсјетила да је задуженост Српске била већа за вријеме власти странака које су сада опозиција, него што је тренутна.

Према њеним ријечима, они су оставили удио дуга у бруто домаћем производу од 54,6 одсто, док је на крају јануара ове године 40 одсто.

"Ако упоредимо овај удио, онда је садашња власт апсолутно боља", оцијенила је Цвијановићева.

Она је поновила да Република Српска пуно више враћа, него што се задужује и да има континуиран раст прихода, те да ни по чему није угрожена када је ријеч о нивоу задужености.

"За масу инфрастурктурних великих пројеката узели смо кредите, као што то раде и развијенији од нас, док се дио финансира из буџета. Показатељи демантују наводе опозиције и ово за мене уопште није тема", категорична је Цвијановићева.

Не пријети нам никакав колапс

Она је напоменула да опозиција, када говори о кредиту за Универзитетски клинички центар Републике Српске, пропусти прилику да говори да Српска својим средствима гради Болницу у Источном Сарајеву.

"Они покушавају да кажу како смо угрожени, а ја им кажем да уопште нисмо угрожени и да нам не пријети никакав колапс", поручила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да опозиција годинама прогнозира пропаст система, како неће бити пензија, плата и како овдје ништа не постоји, да је привреда умрла, што није тачно.

"Привреда сада даје пуно више захвљаујући мјерама и интервенцијама које смо договорили са пословном заједницом, а према радницима немамо дуговања", објаснила је Цвијановићева.

Она је поновила да се редовно измирују обавезе према пољопривредницима и да им је повећан аграрни буџет за 11 милиона, док у Федерацији БиХ (ФБиХ) пољопривредницима дугују 11,5 милиона КМ за подстицаје у 2017. години.

"Опозиција говори и да је рад јавних предузећа бољи у Федерацији БиХ /ФБиХ/, како има више пословне иницијативе, а нису пошли од тога да у ФБиХ има дупло више становника. Како онда можемо упоређивати број новооснованих привредних субјеката", упитала је Цвијановићева, те истакла да у Српској постоји стабилност за разлику од Федерације БиХ (ФБиХ).

Цвијановићева је истакла и да није тачно да Република Српска биљежи најлошије показатеље у региону.

"Сада имамо став Међународног монетарног фонда и Свјетске банке која ће на регионалној конференцији саопштити да Република Српска и ФБиХ дефинитивно у региону биљеже најбоље резултате, а што то опозиција неће да чује баш ме брига", рекла је Цвијановићева.

Од 2006. забиљежен највећи раст БДП-а у регији

Она је напоменула да је од 2006. године забиљежен највећи раст БДП-а у регији од 3,5 одсто, те да прошле године настављено са тим показатељима.

"Имали смо рекордну запосленост од 263.500 лица у која нису урачунати они који раде у институцијама БиХ", навела је Цвијановићева додајући да је за вријеме власти садашње опозиције било запослено 40.000 лица мање.

Она је рекла да су пензије у Српској мале, али да их Влада повећава у континуитету, те да ће у понедјељак бити донесена одлука о повећању за два одсто, што ће бити повећање од 17,5 одсто, истичући да ту неће стати.

"Опредјељење Владе је да у континуитету повећавамо пензије. За вријеме власти ПДП-а и Младена Иванића пензије су смањиване и нису исплаћиване по коефицијенту који је стајао као обавезан у рјешењима која су дата пензионерима. Иванић је једини премијер у историји Српске који је на тај начин исплаћивао пензије. Чула сам лидера СДА да говори, као и опозиција, о пензијама овдје, а треба бити корекатан и рећи да Српска исплаћује близу седам милиона КМ мјесечно за пензионере који су пензије зарадили у ФБиХ", подсјетила је Цвијановићева, те додала да се право на пензију у Републици Српској остварује са 15 година радног стажа, а у ФБиХ са 20 година радног стажа.

Она је напоменула да у Српској постоји мјесечни и годишњи борачки додатак.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица