Бране Планојевић ослобођен оптужби за злочине у Рогатици

Срна
Бране Планојевић ослобођен оптужби за злочине у Рогатици

Сарајево - Суд БиХ је због недостатка доказа ослободио Брану Планојевића оптужби за ратни злочин над цивилима и ратним заробљеницима почињен у Рогатици 1993. и 1994. године.Вијеће је навело да је Планојевић ослобођен оптужби да је као стражар у заточеничком центру "Расадник" помагао у убиствима, силовању, те мучио заточенике.

"За неке тачке оптужнице Вијеће је утврдило да је оптужени био на лицу мјеста, односно извео убијеног Химзу Бранковића и Ф.К, која је силована, али Тужилаштво БиХ није доказало да је постојао умишљај и свијест код оптуженог да помаже у убиствима и силовању", рекла је предсједавајућа Судског вијећа, Лејла Коњић Драговић.


Она је навела да је Вијеће, с друге стране, утврдило да је Планојевић морао да поступа по наређењима управника "Расадника" Винка Бојића, преноси Бирн.

Према пресуди, Планојевић није помагао убиства цивила Химзе Бранковића, Бећира Ћутахије, Адила и Наила Мушовића, као и убиство ратног заробљеника Алије Омерхоџића.

Вијеће је навело да он није помагао силовање оштећене Ф.К.

У односу на поједине тачке оптужнице, Вијеће је навело да Тужилаштво није доказало да је неке од цивила и заробљеника који су убијени Планојевић изводио код Винка Бојића.

За ударање Назифа Думањића, Вијеће је констатовало да је оптужени признао да га јесте ударио, али зато што је морао, што је оштећени и потврдио. Такође, ослобођен је оптужби за ударање свједока Адила Катице, јер је оштећени казао да је то "учинио у шали".

"Докази нису имали потребну снагу, нити су радње оптуженог досегле праг да би се сматрале ратним злочином", рекла је Драговићева.

Оптужени није присуствовао изрицању пресуде којом је ослобођен и плаћања судских трошкова. Планојевићу су укинуте мјере забране, а оштећени су упућени на парнични поступак.

На ову пресуду постоји могућност жалбе Апелационом вијећу Суда БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана