Билд: Њемачка припрема мјере за азиланате са западног Балкана

Nezavisne.com
Билд: Њемачка припрема мјере за азиланате са западног Балкана

Берлин - Њемачка до краја године припрема законске мјере с циљем рјешавања проблема лажних азиланата са западног Балкана, потврдио је у интервјуу најтиражнијем њемачком листу "Билд" Петер Алтмајер, вршилац дужности њемачког канцелара, који тренутно мијења Ангелу Меркел због љетног одмора, преносе Независне новине.

Алтмајер је рекао да савезна влада заједно с њемачким покрајинама тренутно ради на мјерама које ће свјетло дана угледати најкасније до краја ове године.

Иако није прецизирао о којим мјерама се тачно ради и да ли оне предвиђају евентуално увођење виза, Алтмајер је изразио наду да ће планиране мјере довести до рјешења проблема ових азиланата.

"Не можемо прихватити да нам долазе људи из земаља у којима нема диктатуре, у којима нема рата и које чак преговарају о чланству у ЕУ! Већ смо проширили листу сигурних земаља на Србију, Македонију и БиХ и предузели смо друге мјере које ће дати резултат. Навалу са Косова смо практично зауставили, али упркос томе, укупни бројеви су и даље у порасту", истакао је Алтмајер.

Нагласио је да ће током љетне паузе бити завршен основни концепт "ефективних мјера" како би се зауставила навала имиграната са западног Балкана, а једна од мјера је стављање на листу сигурних земаља Црне Горе, Албаније и Косова.

"Не смијемо изгубити ни минут времена. Многе мјере већ су предузете, друге ће ићи ускоро. Измјене закона ћемо завршити за неколико седмица. Циљ је да људи јасно виде да су им изгледи за добијање азила равни нули и да уопште не крећу на пут. Тиме себи штеде муку, а нама омогућавају да се побринемо за оне којима је помоћ стварно потребна", рекао је он.

Демантовао је неке спекулације да Њемачка намјерно подстиче долазак азиланата како би ријешила проблем потребне радне снаге за њемачку индустрију.

"Проблем мањка радне снаге нећемо рјешавати азилском политиком, то су двије потпуно различите ствари. Њемачка је након САД друга земља на свијету по усељавању. Јасно је да нам треба дискусија како да привучемо квалификовану радну снагу, али треутно смо фокусирани на рјешавање проблема азиланата", рекао је он.

Бакир Даутбашић, секретар Министарства безбједности БиХ, и даље тврди да не постоји никаква опасност да БиХ буду враћене визе.

"Број азиланата из БиХ се смањује, а он ионако није толико велики као што је код неких других земаља из нашег региона. Сигуран сам да визе неће бити уведене, сарађујемо с колегама у ЕУ и они су задовољни сарадњом", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана