Звуци барока спустили завјесу Данa Владе С. Милошевића у Бањалуци

Мирна Пијетловић
Звуци барока спустили завјесу Данa Владе С. Милошевића у Бањалуци

Бањалука - Романтична барокна музика опила је у четвртак увече све оне који су посјетили Бански двор Културни центар у Бањалуци и присуствовали предивном концерту врхунских музичара, који су на најљепши начин спустили завјесу на "Дане Владе С. Милошевића" у Бањалуци.

Тако су музичари, виолинисткиња Јеон Ју Јеонг, флаутисткиња Марија Пилиповић, челиста Милутин Младеновић и пијанисткиња Биљана Јашић-Радовановић пред публику "просули" најскривеније емоције које носе композиције из барокног периода.

- Презадовољни смо посјећеношћу и реакцијама публике, која је аплаузом наградила сваку изведену композицију, што је и нама на сцени дало посебан осјећај - истакла је Јашић-Радовановић.

Топлу атмосферу камерне барокне музике музичари су пренијели кроз дјела највећих свјетских композитора, који су стварали у то доба. Репертоар су чинили сонате Јохана Себастијана Баха, Георга Фридриха Хендла, Хенрија Херсла, Антонија Вивалдија.

- Иако публика заиста воли барокну музику, стиче се утисак да она код нас није довољно заживјела, колико то у ствари заслужује. Један од разлога је што немамо чембало, ни као инструмент у културним институцијама, а нажалост ни као одсјек, али ни као изборни предмет на академији - истакла је Јашић-Радовановић.

Задовољство успјехом концерта "Вече барокне музике", као и комплетном манифестацијом "Дана Владе С. Милошевића" није крио ни декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Лука Кецман.

- Желим да захвалим публици на изузетној подршци коју нам је пружила током трајања манифестације. Добра посјећеност готово свих програма које смо организовали охрабрује и шаље поруку да Бањалука има публику која је наклоњена умјетничкој музици - казао је Кецман.

Он је подсјетио да су, поред музичких, организовали и бројне књижевне, филмске и изложбене програме, укупно 30, који су имали велики одјек, како код Бањалучана тако и код свих гостију који су посјетили овај град у току трајања манифестације.

- Оно што бих можда издвојио као другачије је "Анимацикл", гдје смо приказивали анимиране филмове са бицикла на улицама града. Посебно нас радује што су на овом, али и на другим садржајима, били присутни млади људи - казао је Кецман и нагласио да га је нарочито обрадовала сала пуна малишана на дидактичком концерту Симфонијског оркестра академије.

Како је закључио Кецман, овогодишње издање манифестације је протекло изузетно успјешно, што даје вјетар у леђа да сљедеће, осамнаесто, издање буде још богатије програмским садржајима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана