Zvuci baroka spustili zavjesu Dana Vlade S. Miloševića u Banjaluci

Mirna Pijetlović
Zvuci baroka spustili zavjesu Dana Vlade S. Miloševića u Banjaluci

Banjaluka - Romantična barokna muzika opila je u četvrtak uveče sve one koji su posjetili Banski dvor Kulturni centar u Banjaluci i prisustvovali predivnom koncertu vrhunskih muzičara, koji su na najljepši način spustili zavjesu na "Dane Vlade S. Miloševića" u Banjaluci.

Tako su muzičari, violinistkinja Jeon Ju Jeong, flautistkinja Marija Pilipović, čelista Milutin Mladenović i pijanistkinja Biljana Jašić-Radovanović pred publiku "prosuli" najskrivenije emocije koje nose kompozicije iz baroknog perioda.

- Prezadovoljni smo posjećenošću i reakcijama publike, koja je aplauzom nagradila svaku izvedenu kompoziciju, što je i nama na sceni dalo poseban osjećaj - istakla je Jašić-Radovanović.

Toplu atmosferu kamerne barokne muzike muzičari su prenijeli kroz djela najvećih svjetskih kompozitora, koji su stvarali u to doba. Repertoar su činili sonate Johana Sebastijana Baha, Georga Fridriha Hendla, Henrija Hersla, Antonija Vivaldija.

- Iako publika zaista voli baroknu muziku, stiče se utisak da ona kod nas nije dovoljno zaživjela, koliko to u stvari zaslužuje. Jedan od razloga je što nemamo čembalo, ni kao instrument u kulturnim institucijama, a nažalost ni kao odsjek, ali ni kao izborni predmet na akademiji - istakla je Jašić-Radovanović.

Zadovoljstvo uspjehom koncerta "Veče barokne muzike", kao i kompletnom manifestacijom "Dana Vlade S. Miloševića" nije krio ni dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman.

- Želim da zahvalim publici na izuzetnoj podršci koju nam je pružila tokom trajanja manifestacije. Dobra posjećenost gotovo svih programa koje smo organizovali ohrabruje i šalje poruku da Banjaluka ima publiku koja je naklonjena umjetničkoj muzici - kazao je Kecman.

On je podsjetio da su, pored muzičkih, organizovali i brojne književne, filmske i izložbene programe, ukupno 30, koji su imali veliki odjek, kako kod Banjalučana tako i kod svih gostiju koji su posjetili ovaj grad u toku trajanja manifestacije.

- Ono što bih možda izdvojio kao drugačije je "Animacikl", gdje smo prikazivali animirane filmove sa bicikla na ulicama grada. Posebno nas raduje što su na ovom, ali i na drugim sadržajima, bili prisutni mladi ljudi - kazao je Kecman i naglasio da ga je naročito obradovala sala puna mališana na didaktičkom koncertu Simfonijskog orkestra akademije.

Kako je zaključio Kecman, ovogodišnje izdanje manifestacije je proteklo izuzetno uspješno, što daje vjetar u leđa da sljedeće, osamnaesto, izdanje bude još bogatije programskim sadržajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana