Живот иза лица задивио Швеђане

Мирна Пијетловић
Живот иза лица задивио Швеђане

Бањалучки сликар препознатљивог стила Живко Шушница успјешно се представио на Прољетњем салону у Стокхолму гдје је био једини представник Бањалуке, али и Републике Српске.

Смотра умјетника из цијеле Европе Шушници је, како је испричао за "Глас Српске", донијела незаборавно искуство, нова познанства и непроцјењиву умјетничку енергију великог броја умјетника.

Затекли смо га у стану у којем доминирају слике раскошног колорита, а све одише умјетниковом душом. 

- Салон је био изложбено-продајног карактера, а ја сам представио својих осам слика из циклуса "Живот иза лица". Иако је свуда на снази економска криза, ипак сам успио да из сопственог џепа обезбиједим новац да се представим шведској јавности. Било би ми жао да нисам отишао, јер сам прошао строго жирирање, што ми је омогућило да покажем своју умјетност на том интересантном прољетњем салону - рекао је Шушница.

Циклус "Живот иза лица", којим сам презентовао своје стваралаштво у Шведској, чине слике које су резултат вишегодишњег бављења скулптуром, цртежом, штафелајним сликарством, гледањем, учењем, сазријевањем, експериментом и креирањем властитог израза.

- Та изложба "Живот иза лица" отворена је још 2007. године, а о њој је у каталогу писао историчар умјетности Синиша Видаковић - рекао је Шушница и додао да умјетничко дјело врши непосредан утицај на душу гледаоца, да у њему буди осјећања.

Шушничин ликовни рукопис јако се допао шведској публици, па већ прави планове за представљање и идуће године. Биће то слике нешто мањих формата из његовог новијег циклуса "Пејзажи".

- Бањалучка публика имала је прилику у фебруару ове године да се упозна са мојим циклусом "Пејзажи", на мојој самосталној изложби у Банском двору Културном центру - каже Шушница и додаје да је ријеч о уљима на платну која су инспирисана богатом и раскошном крајишком природом.

Текст у каталогу за ову изложбу, која ће, према Шушничиним ријечима, таман до идуће године "сазрети" за истанчани укус европске публике, писао је професор Љубомир Гајић.

- Живко не слика пејзаж, него живи у њему и не бави се сликарством. Сликарство га је преузело и оно се бави њиме. Брине о њему, чак, понекад га и успављује - записао је Гајић. Шушница је излагао девет пута самостално и 87 пута колективно код нас и у иностранству. Учесник је више од десет ликовних колонија и саборовања, те добитник неколико значајних награда и признања. Са његовом умјетношћу имала је прилику да се упозна културна јавност у Холандији, Француској, Шведској, Србији, Хрватској, РС и БиХ.

Маске

- Нови циклус слика на којима сам почео да радим су "Маске". Ријеч је о сликама мањег формата, а у раду бјежим од реалности како бих био препознатљив. На идеју сам дошао када сам сликао морске пужиће и примијетио симболику и неку сличност са маскама. Надам се да ће ми ова идеја наставити плијенити умјетничку пажњу, те да ћу у сљедећим годинама да направим занимљив и шаролик циклус "Маски" - рекао је Живко Шушница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана