Život iza lica zadivio Šveđane

Mirna Pijetlović
Život iza lica zadivio Šveđane

Banjalučki slikar prepoznatljivog stila Živko Šušnica uspješno se predstavio na Proljetnjem salonu u Stokholmu gdje je bio jedini predstavnik Banjaluke, ali i Republike Srpske.

Smotra umjetnika iz cijele Evrope Šušnici je, kako je ispričao za "Glas Srpske", donijela nezaboravno iskustvo, nova poznanstva i neprocjenjivu umjetničku energiju velikog broja umjetnika.

Zatekli smo ga u stanu u kojem dominiraju slike raskošnog kolorita, a sve odiše umjetnikovom dušom. 

- Salon je bio izložbeno-prodajnog karaktera, a ja sam predstavio svojih osam slika iz ciklusa "Život iza lica". Iako je svuda na snazi ekonomska kriza, ipak sam uspio da iz sopstvenog džepa obezbijedim novac da se predstavim švedskoj javnosti. Bilo bi mi žao da nisam otišao, jer sam prošao strogo žiriranje, što mi je omogućilo da pokažem svoju umjetnost na tom interesantnom proljetnjem salonu - rekao je Šušnica.

Ciklus "Život iza lica", kojim sam prezentovao svoje stvaralaštvo u Švedskoj, čine slike koje su rezultat višegodišnjeg bavljenja skulpturom, crtežom, štafelajnim slikarstvom, gledanjem, učenjem, sazrijevanjem, eksperimentom i kreiranjem vlastitog izraza.

- Ta izložba "Život iza lica" otvorena je još 2007. godine, a o njoj je u katalogu pisao istoričar umjetnosti Siniša Vidaković - rekao je Šušnica i dodao da umjetničko djelo vrši neposredan uticaj na dušu gledaoca, da u njemu budi osjećanja.

Šušničin likovni rukopis jako se dopao švedskoj publici, pa već pravi planove za predstavljanje i iduće godine. Biće to slike nešto manjih formata iz njegovog novijeg ciklusa "Pejzaži".

- Banjalučka publika imala je priliku u februaru ove godine da se upozna sa mojim ciklusom "Pejzaži", na mojoj samostalnoj izložbi u Banskom dvoru Kulturnom centru - kaže Šušnica i dodaje da je riječ o uljima na platnu koja su inspirisana bogatom i raskošnom krajiškom prirodom.

Tekst u katalogu za ovu izložbu, koja će, prema Šušničinim riječima, taman do iduće godine "sazreti" za istančani ukus evropske publike, pisao je profesor Ljubomir Gajić.

- Živko ne slika pejzaž, nego živi u njemu i ne bavi se slikarstvom. Slikarstvo ga je preuzelo i ono se bavi njime. Brine o njemu, čak, ponekad ga i uspavljuje - zapisao je Gajić. Šušnica je izlagao devet puta samostalno i 87 puta kolektivno kod nas i u inostranstvu. Učesnik je više od deset likovnih kolonija i saborovanja, te dobitnik nekoliko značajnih nagrada i priznanja. Sa njegovom umjetnošću imala je priliku da se upozna kulturna javnost u Holandiji, Francuskoj, Švedskoj, Srbiji, Hrvatskoj, RS i BiH.

Maske

- Novi ciklus slika na kojima sam počeo da radim su "Maske". Riječ je o slikama manjeg formata, a u radu bježim od realnosti kako bih bio prepoznatljiv. Na ideju sam došao kada sam slikao morske pužiće i primijetio simboliku i neku sličnost sa maskama. Nadam se da će mi ova ideja nastaviti plijeniti umjetničku pažnju, te da ću u sljedećim godinama da napravim zanimljiv i šarolik ciklus "Maski" - rekao je Živko Šušnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana