Велимир Бланић: Улога жене за смијех у публици

Александра Маџар
Велимир Бланић: Улога жене за смијех у публици

Бањалука - С обзиром на то да први пут у својој каријери играм женску улогу, мајку, биографију лика градио сам на основу животног искуства са женама, савјета редитеља и колега и наравно маште, која је саставни дио глумачке професије.

Рекао је ово за "Глас Српске" бањалучки глумац Велимир Бланић и најавио премијеру представе "Цело тело ту ме боли", која ће бити одржана вечерас у 20 часова на сцени Градског позоришта "Јазавац" у Бањалуци.

Комад по мотивима култног текста "Лекција" Ежена Јонеска режира Никола Пејаковић, а на позоришним даскама уз Бланића ће се појавити Љубиша Савановић и Николина Јелисавац.

- Публика гарантовано може да очекује јако много смијеха и суза свих врста. Водећи се жанровски комедијом апсурда трудили смо се да прецизно и животно приближимо проблеме свакодневице и дочарамо средину у којој бивствујемо - истакао је Бланић.

Жанр који су изабрали, како каже, јасно говори о стању и ситуацији у друштву не само код нас, него и у региону.

Овај глумац освојио је публику тумачећи лик планетарно популарног "Мистер Бина" у истоименој представи, а у посљедње вријеме није се појављивао на позоришним даскама. Бланић, који је виши асистент на предмету глума на бањалучкој Академији умјетности, каже да му је сцена недостајала.

- Глумац који није активан или прави велике паузе у каријери много пати за игром. Несрећан је и губи глумачку снагу. Због посла на Академији све вријеме на неки начин одржавам ту кондицију, јер сам свакодневно суочен са глумачким задацима својих студената - објаснио је он.

Указао је и на чињеницу да глумца у професионалом смислу највише може да испуни играње представа и преношење порука са сцене. Каже да ће преко његовог лика у новој представи многи препознати сопствене ситуације.

- Циљ ми и јесте био да што увјерљивије и истинитије представим лик који играм, јер тако омогућавам публици да се поистовијети и искрено доживи изговорену ријеч са сцене - казао је Бланић.

Сарадња

- Ово је моја прва сарадња са Николом Пејаковићем и надам се искрено да ћу и у будућности имати прилике да радим са њим. Мислим да сам доста научио и схватио у току рада на представи и могу слободно рећи да заиста завидим колегама који су имали прилику више пута да раде са тим човјеком. Процес рада на представи протекао је онако како глумац само може да пожели. Без икакве нервозе, страха и без и једне једине искре незадовољства - каже Велимир Бланић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана