Velimir Blanić: Uloga žene za smijeh u publici

Aleksandra Madžar
Velimir Blanić: Uloga žene za smijeh u publici

Banjaluka - S obzirom na to da prvi put u svojoj karijeri igram žensku ulogu, majku, biografiju lika gradio sam na osnovu životnog iskustva sa ženama, savjeta reditelja i kolega i naravno mašte, koja je sastavni dio glumačke profesije.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" banjalučki glumac Velimir Blanić i najavio premijeru predstave "Celo telo tu me boli", koja će biti održana večeras u 20 časova na sceni Gradskog pozorišta "Jazavac" u Banjaluci.

Komad po motivima kultnog teksta "Lekcija" Ežena Joneska režira Nikola Pejaković, a na pozorišnim daskama uz Blanića će se pojaviti Ljubiša Savanović i Nikolina Jelisavac.

- Publika garantovano može da očekuje jako mnogo smijeha i suza svih vrsta. Vodeći se žanrovski komedijom apsurda trudili smo se da precizno i životno približimo probleme svakodnevice i dočaramo sredinu u kojoj bivstvujemo - istakao je Blanić.

Žanr koji su izabrali, kako kaže, jasno govori o stanju i situaciji u društvu ne samo kod nas, nego i u regionu.

Ovaj glumac osvojio je publiku tumačeći lik planetarno popularnog "Mister Bina" u istoimenoj predstavi, a u posljednje vrijeme nije se pojavljivao na pozorišnim daskama. Blanić, koji je viši asistent na predmetu gluma na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, kaže da mu je scena nedostajala.

- Glumac koji nije aktivan ili pravi velike pauze u karijeri mnogo pati za igrom. Nesrećan je i gubi glumačku snagu. Zbog posla na Akademiji sve vrijeme na neki način održavam tu kondiciju, jer sam svakodnevno suočen sa glumačkim zadacima svojih studenata - objasnio je on.

Ukazao je i na činjenicu da glumca u profesionalom smislu najviše može da ispuni igranje predstava i prenošenje poruka sa scene. Kaže da će preko njegovog lika u novoj predstavi mnogi prepoznati sopstvene situacije.

- Cilj mi i jeste bio da što uvjerljivije i istinitije predstavim lik koji igram, jer tako omogućavam publici da se poistovijeti i iskreno doživi izgovorenu riječ sa scene - kazao je Blanić.

Saradnja

- Ovo je moja prva saradnja sa Nikolom Pejakovićem i nadam se iskreno da ću i u budućnosti imati prilike da radim sa njim. Mislim da sam dosta naučio i shvatio u toku rada na predstavi i mogu slobodno reći da zaista zavidim kolegama koji su imali priliku više puta da rade sa tim čovjekom. Proces rada na predstavi protekao je onako kako glumac samo može da poželi. Bez ikakve nervoze, straha i bez i jedne jedine iskre nezadovoljstva - kaže Velimir Blanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana