Умјетност мост преко којег се остварује разумијевање

Данко Кузмановић
Умјетност мост преко којег се остварује разумијевање

Бањалука - Пројекат “Перцепције” у МСУРС замишљен је као својеврсна платформа за креирање нове публике, која ће током трајања пројекта имати прилику да учествује у бројним разговорима, дискусијама, радионицама и пратећим програмима у којима је могуће сагледати женску умјетност из нове перспективе, упознати се са новим токовима феминистичке еманципације и савременим аспектима родних једнакости.

Казала је ово Сарита Вујковић, директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске, на отварању изложбе “Перцепције: Цвијет је најљепши када је неубран”.

Сарита Вујковић је рекла да су на изложби изложени радови умјетница које су излагале на Венецијанском бијеналу и које су добиле Тарнерову награду.

- У фокусу су жене, и то најзначајније британске умјетнице, жене које су излагале на Венецијанском бијеналу и жене које су добиле Тарнерову награду. Имали смо такође и велику част да у оквиру ове изложбе представимо дјела из наше колекције. У питању је 12 ауторки, које равноправно стоје са британским умјетницама. Ово је један велики пројекат у оквиру кога је учествовало пет земаља и на коме смо радили годину дана - рекла је Вујковићева.

Изложбу је свечано отворила предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

- Овај пројекат не само што ставља Бањалуку на мапу одличних културних догађаја, већ и подстиче све оно што јесу заједничке активности и сарадња, а то смо можда мало и заборавили, а не смијемо, а то је да је умјетност сјајан начин и мост преко којег се остварује боља сарадња и разумијевање - казала је Цвијановићева.

Лариса Халиловић, директорица Бритисх Цоунцила у БиХ, истакла је да ова изложба говори не само о улози жена умјетница, већ и о женама генерално.

- Ова изложба отвара једну веома важну тему, не само о жени генерално већ и о улози жена умјетница, о њиховом присуству у колекцијама, али исто тако отвара могућност о дијалогу о улози жене генерално. Имамо прилику да видимо радове који су локално, али и глобално релевантни - истакла је Халиловићева.

Кустос изложбе Лана Пилиповић напоменула је да је изложба подијељена у четири сегмента.

- Изложба је подијељена у четири сегмента и сваки од тих сегмената показује које су то сличности и разлике концепата које умјетнице раде. Постоје врло сличне теме којима се баве, али су углови посматрања другачији. Имамо сегмент “Рефлексија”, који се бави утицајем друштва и медија на обликовање жена. Други сегмент је “Изложеност”, који се бави интимношћу, сјећањима, размишљањима или потребама. Трећи сегмент се зове “Родна тијела”. Ту је некако замијењена улога посматрача и посматраног. Посљедњи сегмент се зове “Дух” и он се бави неким унутрашњим импулсима - објаснила је Пилиповићева.

Бањалучка умјетница Борјана Мрђа навела је да ју је посебно интересовало како ће изгледати визуелна комуникација умјетница из различитих система и држава.

- Мене је баш занимала та ријеч “перцепције” и колико су перцепције наших умјетница и умјетница које стварају у Енглеској другачије. Такође ме је занимало како ћемо ми визуелно да комуницирамо када наше радове поставе у исти простор. Нисам очекивала да овако добро комуницирамо и нисам очекивала да се оволико бавимо сличним питањима, будући да су нам системи у којима дјелујемо потпуно другачији. Тамо је мало сређенији систем, овдје мало мање, али су питања слична. Мени је занимљиво баш због тога - навела је Мрђа.

“Женски базар”

Прва активност богатог пратећег програма изложбе “Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран” је изложба “Женски базар”, која је отворена у петак у Галерији “Плус”.

Ријеч је о изложби продајног карактера која представља дјела умјетница које су се пријавиле на Јавни позив МСУРС и Галерије “Плус”, а која има за циљ да потенцира питање умјетничког тржишта и позиције женских аутора унутар њега, као и побољшање промоције и продаје радова самосталних умјетница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана