Umjetnost most preko kojeg se ostvaruje razumijevanje

Danko Kuzmanović
Umjetnost most preko kojeg se ostvaruje razumijevanje

Banjaluka - Projekat “Percepcije” u MSURS zamišljen je kao svojevrsna platforma za kreiranje nove publike, koja će tokom trajanja projekta imati priliku da učestvuje u brojnim razgovorima, diskusijama, radionicama i pratećim programima u kojima je moguće sagledati žensku umjetnost iz nove perspektive, upoznati se sa novim tokovima feminističke emancipacije i savremenim aspektima rodnih jednakosti.

Kazala je ovo Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, na otvaranju izložbe “Percepcije: Cvijet je najljepši kada je neubran”.

Sarita Vujković je rekla da su na izložbi izloženi radovi umjetnica koje su izlagale na Venecijanskom bijenalu i koje su dobile Tarnerovu nagradu.

- U fokusu su žene, i to najznačajnije britanske umjetnice, žene koje su izlagale na Venecijanskom bijenalu i žene koje su dobile Tarnerovu nagradu. Imali smo takođe i veliku čast da u okviru ove izložbe predstavimo djela iz naše kolekcije. U pitanju je 12 autorki, koje ravnopravno stoje sa britanskim umjetnicama. Ovo je jedan veliki projekat u okviru koga je učestvovalo pet zemalja i na kome smo radili godinu dana - rekla je Vujkovićeva.

Izložbu je svečano otvorila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Ovaj projekat ne samo što stavlja Banjaluku na mapu odličnih kulturnih događaja, već i podstiče sve ono što jesu zajedničke aktivnosti i saradnja, a to smo možda malo i zaboravili, a ne smijemo, a to je da je umjetnost sjajan način i most preko kojeg se ostvaruje bolja saradnja i razumijevanje - kazala je Cvijanovićeva.

Larisa Halilović, direktorica British Councila u BiH, istakla je da ova izložba govori ne samo o ulozi žena umjetnica, već i o ženama generalno.

- Ova izložba otvara jednu veoma važnu temu, ne samo o ženi generalno već i o ulozi žena umjetnica, o njihovom prisustvu u kolekcijama, ali isto tako otvara mogućnost o dijalogu o ulozi žene generalno. Imamo priliku da vidimo radove koji su lokalno, ali i globalno relevantni - istakla je Halilovićeva.

Kustos izložbe Lana Pilipović napomenula je da je izložba podijeljena u četiri segmenta.

- Izložba je podijeljena u četiri segmenta i svaki od tih segmenata pokazuje koje su to sličnosti i razlike koncepata koje umjetnice rade. Postoje vrlo slične teme kojima se bave, ali su uglovi posmatranja drugačiji. Imamo segment “Refleksija”, koji se bavi uticajem društva i medija na oblikovanje žena. Drugi segment je “Izloženost”, koji se bavi intimnošću, sjećanjima, razmišljanjima ili potrebama. Treći segment se zove “Rodna tijela”. Tu je nekako zamijenjena uloga posmatrača i posmatranog. Posljednji segment se zove “Duh” i on se bavi nekim unutrašnjim impulsima - objasnila je Pilipovićeva.

Banjalučka umjetnica Borjana Mrđa navela je da ju je posebno interesovalo kako će izgledati vizuelna komunikacija umjetnica iz različitih sistema i država.

- Mene je baš zanimala ta riječ “percepcije” i koliko su percepcije naših umjetnica i umjetnica koje stvaraju u Engleskoj drugačije. Takođe me je zanimalo kako ćemo mi vizuelno da komuniciramo kada naše radove postave u isti prostor. Nisam očekivala da ovako dobro komuniciramo i nisam očekivala da se ovoliko bavimo sličnim pitanjima, budući da su nam sistemi u kojima djelujemo potpuno drugačiji. Tamo je malo sređeniji sistem, ovdje malo manje, ali su pitanja slična. Meni je zanimljivo baš zbog toga - navela je Mrđa.

“Ženski bazar”

Prva aktivnost bogatog pratećeg programa izložbe “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran” je izložba “Ženski bazar”, koja je otvorena u petak u Galeriji “Plus”.

Riječ je o izložbi prodajnog karaktera koja predstavlja djela umjetnica koje su se prijavile na Javni poziv MSURS i Galerije “Plus”, a koja ima za cilj da potencira pitanje umjetničkog tržišta i pozicije ženskih autora unutar njega, kao i poboljšanje promocije i prodaje radova samostalnih umjetnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana