Стална етнолошка поставка пред посјетиоцима Музејa Козаре у Приједору

Снежана Тасић
Стална етнолошка поставка пред посјетиоцима Музејa Козаре у Приједору

Приједор - У Музеју Козаре је у оквиру манифестације "Љето у Приједору" отворена стална етнолошка поставка под називом "Идентитет, насљеђе, наша ношња".

Изложба је посвећена свим народним ношњама које су постојале на овом подручју до шездесетих година прошлог вијека.

Аутор изложбе, виши кустос Музеја Козаре Марија Радаковић, нагласила је да су први пут ношње изложене на луткама, уз попратни текст који објашњава одјећу, а чине је и панои са историјским документима, фотографијама и неки практични експонати.

Радаковићева је истакла  да је идеја водиља била да покаже сеоску ношњу зато што су на овом подручју биле веома мале разлике у ношњи.

- У сјеверозападној БиХ постојало је пет карактеристичних ношњи: равањска, кнежопољско-козарска и тимарско-санска коју су носили Срби, сасинско-љубијска, коју су носили Хрвати, те бошњачка која је била специфична за Бошњаке – рекла је Радаковићева.

Поставку је отворио директор Музеја Козаре Зоран Радоњић.

- Наша народна ношња и остали експонати сада су публици презентовани на један нов, савремен, функционалан и естетски прихватљив начин јер су их посјетиоци раније могли видјети само у музејским витринама - рекао је Радоњић.

Он је најавио и отварање сталне археолошке поставке у Музеју Козаре.

Формирање археолошка збирке Музеја Козаре почело је почетком шездесетих година прошлог вијека, односно првим заштитним и систематским ископавањима на подручју овог града. Случајни налази локалног становништва села Чараково и градине Зецови били су први археолошки експонати. Обиље археолошког материјала пружило је могућност првих ископавања античких и средњовјековних објеката које је 1953. обавила др Ирма Чремошник. Сљедећих 1954. и 1956. године обављена су пробна и систематска истраживања преисторијских слојева градине под руководством др Алојза Бенца, а дио археолошког материјала остао је у Музеју Козаре.

Збирка

Од 1954. године, када је основан музеј у Приједору, почело је сакупљање предмета од којих се данас састоји етнолошка збирка. Чине је предмети традиционалне сеоске, али и градске културе. Експонате су разврстани према врсти материјала од кога су направљени на: металне, дрвене, текстилне и предмете од печене глине.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана