Stalna etnološka postavka pred posjetiocima Muzeja Kozare u Prijedoru

Snežana Tasić
Stalna etnološka postavka pred posjetiocima Muzeja Kozare u Prijedoru

Prijedor - U Muzeju Kozare je u okviru manifestacije "Ljeto u Prijedoru" otvorena stalna etnološka postavka pod nazivom "Identitet, nasljeđe, naša nošnja".

Izložba je posvećena svim narodnim nošnjama koje su postojale na ovom području do šezdesetih godina prošlog vijeka.

Autor izložbe, viši kustos Muzeja Kozare Marija Radaković, naglasila je da su prvi put nošnje izložene na lutkama, uz popratni tekst koji objašnjava odjeću, a čine je i panoi sa istorijskim dokumentima, fotografijama i neki praktični eksponati.

Radakovićeva je istakla  da je ideja vodilja bila da pokaže seosku nošnju zato što su na ovom području bile veoma male razlike u nošnji.

- U sjeverozapadnoj BiH postojalo je pet karakterističnih nošnji: ravanjska, knežopoljsko-kozarska i timarsko-sanska koju su nosili Srbi, sasinsko-ljubijska, koju su nosili Hrvati, te bošnjačka koja je bila specifična za Bošnjake – rekla je Radakovićeva.

Postavku je otvorio direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

- Naša narodna nošnja i ostali eksponati sada su publici prezentovani na jedan nov, savremen, funkcionalan i estetski prihvatljiv način jer su ih posjetioci ranije mogli vidjeti samo u muzejskim vitrinama - rekao je Radonjić.

On je najavio i otvaranje stalne arheološke postavke u Muzeju Kozare.

Formiranje arheološka zbirke Muzeja Kozare počelo je početkom šezdesetih godina prošlog vijeka, odnosno prvim zaštitnim i sistematskim iskopavanjima na području ovog grada. Slučajni nalazi lokalnog stanovništva sela Čarakovo i gradine Zecovi bili su prvi arheološki eksponati. Obilje arheološkog materijala pružilo je mogućnost prvih iskopavanja antičkih i srednjovjekovnih objekata koje je 1953. obavila dr Irma Čremošnik. Sljedećih 1954. i 1956. godine obavljena su probna i sistematska istraživanja preistorijskih slojeva gradine pod rukovodstvom dr Alojza Benca, a dio arheološkog materijala ostao je u Muzeju Kozare.

Zbirka

Od 1954. godine, kada je osnovan muzej u Prijedoru, počelo je sakupljanje predmeta od kojih se danas sastoji etnološka zbirka. Čine je predmeti tradicionalne seoske, ali i gradske kulture. Eksponate su razvrstani prema vrsti materijala od koga su napravljeni na: metalne, drvene, tekstilne i predmete od pečene gline.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana