Српска комора сервис и предузећима из РС

Маријана Миљић
Српска комора сервис и предузећима из РС

Бањалука - Привредници из РС добиће прилику да учествују на сајмовима и семинарима које организује Привредна комора Србије и да користе њена инострана представништва како би и на тај начин ојачали сарадњу и повећали спољнотрговинску размјену.

Договор су у петак постигли предсједници привредних комора РС и Србије Борко Ђурић и Марко Чадеж након састанка у Бањалуци. Ђурић и Чадеж су истакли да су разговарали и о међукоморској и привредној сарадњи, могућностима прекограничне сарадње и реализацији постојећих и покретању нових пројеката.

Ђурић је подсјетио да је Србија најзначајнији спољнотрговински партнер Српске и да је у 2016. години обим робне размјене премашио милијарду марака.

- Учешће на сајмовима је посебно важно ако узмемо у обзир величину тржишта Србије и могућност приступа сегментима који нама, као малој економији, нису доступни. Најзначајнији заједнички пројекат, чија је реализација у току, је улазак "Скијалишта Србије" у Олимпијски центар "Јахорина". Вјерујемо да ће овај пројекат бити покренут са мртве тачке, јер је у њега уложена велика сума новца, а још није доведен до краја - казао је Ђурић.

Чадеж је изразио подршку Привредној комори РС у заједничким наступима на сајмовима, семинарима и другим активностима које организује Привредна комора Србије.

- Договорили смо се о учешћу Привредне коморе РС на међународним форумима и сајмовима које организујемо, а на располагању су им и наша представништва и ресурси у Аустрији, Италији, Бриселу и Москви, а за који дан и у Пекингу и Шангају. То нису мали потенцијали, јер је реч о важним страним тржиштима и великим потенцијалним партнерима. Потребно је анимирати и привреднике из РС да учествују на "Данима добављача" које организујемо у Београду, јер на овом догађају велики добављачи из иностранства долазе у Србију и траже кооперанте - навео је Чадеж.

На састанку је било ријечи и о регионалним иницијативама, а Чадеж је нагласио да се Привредна комора Србије залаже за што бољу сарадњу која би довела до стварања јединственог тржишта у региону.

Са Чадежом је разговарао и предсједник РС Милорад Додик, који га је упознао са економском ситуацијом и започетим инвестицијама у Српској и дао подршку сарадњи привредних комора и реализацији њихових заједничких пројеката. Чадеж и Додик су закључили да има простора и могућности за интензивирање привредне сарадње РС и Србије.

"Љубија" и акцизе

Борко Ђурић је рекао да треба наћи најбоље рјешење за функционисање Рудника жељезне руде "Љубија".

- Привредна комора може само прижељкивати да ће бити пронађена најбоља рјешења - казао је Ђурић.

Коментаришући повећање акциза на дуван и алкохол с циљем финансирања здравственог сектора, Ђурић је рекао да увођење нових намета није оправдано, али да ту ситуацију морају прихватити имајући у виду потребе за финансирање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана