Srpska komora servis i preduzećima iz RS

Marijana Miljić
Srpska komora servis i preduzećima iz RS

Banjaluka - Privrednici iz RS dobiće priliku da učestvuju na sajmovima i seminarima koje organizuje Privredna komora Srbije i da koriste njena inostrana predstavništva kako bi i na taj način ojačali saradnju i povećali spoljnotrgovinsku razmjenu.

Dogovor su u petak postigli predsjednici privrednih komora RS i Srbije Borko Đurić i Marko Čadež nakon sastanka u Banjaluci. Đurić i Čadež su istakli da su razgovarali i o međukomorskoj i privrednoj saradnji, mogućnostima prekogranične saradnje i realizaciji postojećih i pokretanju novih projekata.

Đurić je podsjetio da je Srbija najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srpske i da je u 2016. godini obim robne razmjene premašio milijardu maraka.

- Učešće na sajmovima je posebno važno ako uzmemo u obzir veličinu tržišta Srbije i mogućnost pristupa segmentima koji nama, kao maloj ekonomiji, nisu dostupni. Najznačajniji zajednički projekat, čija je realizacija u toku, je ulazak "Skijališta Srbije" u Olimpijski centar "Jahorina". Vjerujemo da će ovaj projekat biti pokrenut sa mrtve tačke, jer je u njega uložena velika suma novca, a još nije doveden do kraja - kazao je Đurić.

Čadež je izrazio podršku Privrednoj komori RS u zajedničkim nastupima na sajmovima, seminarima i drugim aktivnostima koje organizuje Privredna komora Srbije.

- Dogovorili smo se o učešću Privredne komore RS na međunarodnim forumima i sajmovima koje organizujemo, a na raspolaganju su im i naša predstavništva i resursi u Austriji, Italiji, Briselu i Moskvi, a za koji dan i u Pekingu i Šangaju. To nisu mali potencijali, jer je reč o važnim stranim tržištima i velikim potencijalnim partnerima. Potrebno je animirati i privrednike iz RS da učestvuju na "Danima dobavljača" koje organizujemo u Beogradu, jer na ovom događaju veliki dobavljači iz inostranstva dolaze u Srbiju i traže kooperante - naveo je Čadež.

Na sastanku je bilo riječi i o regionalnim inicijativama, a Čadež je naglasio da se Privredna komora Srbije zalaže za što bolju saradnju koja bi dovela do stvaranja jedinstvenog tržišta u regionu.

Sa Čadežom je razgovarao i predsjednik RS Milorad Dodik, koji ga je upoznao sa ekonomskom situacijom i započetim investicijama u Srpskoj i dao podršku saradnji privrednih komora i realizaciji njihovih zajedničkih projekata. Čadež i Dodik su zaključili da ima prostora i mogućnosti za intenziviranje privredne saradnje RS i Srbije.

"Ljubija" i akcize

Borko Đurić je rekao da treba naći najbolje rješenje za funkcionisanje Rudnika željezne rude "Ljubija".

- Privredna komora može samo priželjkivati da će biti pronađena najbolja rješenja - kazao je Đurić.

Komentarišući povećanje akciza na duvan i alkohol s ciljem finansiranja zdravstvenog sektora, Đurić je rekao da uvođenje novih nameta nije opravdano, ali da tu situaciju moraju prihvatiti imajući u vidu potrebe za finansiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana