Сретен Милатовић, вајар: Камени умјетник на правом путу

Срна
Сретен Милатовић, вајар: Камени умјетник на правом путу

Подгорица - Професор на Ликовној академији у Требињу вајар Сретен Милатовић, који је други пут добитник награде "Милуновић, Стијовић, Лубарда", наглашава да је ово признање потврда да је умјетник на правом путу и да се цијени његова истрајност.


Ову награду додјељује Удружење ликовних умјетника Црне Горе,а названа је по чувеним умјетницима Милу Милуновићу, Ристу Стијовићу и Петру Лубарди.

"Ово је на првом мјесту струковна награда и зато ми је веома драго, јер су колеге дале позитиван суд о мом раду. Овим признањем они су потврдили да идем у правом смјеру", наглашава Милатовић у интервјуу Срни, подсјећајући да је исту награду добио први пут 2009. године

Милатовић ради највише у камену, али му није страно ни умјетничко обликовање других материјала.

Почетком деведесетих година прошлог вијека био је више наклоњен малим форматима, а затим су његове умјетничке идеје добиле већи габарит.

"Сада се враћам малој форми", наводи Милатовић, који каже да је радохоличар и не воли да проведе дан уз сазнање да није ништа урадио, па макар се бавио неким помоћним средствима која ће му помагати у умјетничком дјеловању.

Камен, Црна Гора, Црногорац, вајар... Тешко је одвојити једно од другог. За овог умјетника црни камен има дубљу везу са простором и трагедијама које је доживио.

"Рођен сам изнад манастира Острог и то је, мислим, та моја веза са каменом. Никако не могу да се од камена отргнем. Волим и друге материјале, али камен највише", напомиње он.

Вајарство је, према многим, најзахтјевнији ликовни израз. Посебно у вријеме када држава и друштво не маре за умјетност и умјетнике.

Сретен Милатовић је тај јаз између жеље и могућности премостио тако што је радио друге послове да би себи омогућио да се умјетнички изрази.

"Бавио сам се другим пословима, на примјер, споменичком скулптуром, да бих се могао бавити умјетношћу. Преусмјеравао сам жиз једног шупљег у друго шупљеж, на неки начин", наводи Милатовић.

Он сматра да је велики успјех и за Ликовну академију у Требињу чињеница да је, осим њега, награду добио и декан и професор са те Академије Миро Тољић.

"То је велико признање нама као умјетницима, али и Ликовној академији у Требињу, којој припадамо и на којој стварамо нове генерације умјетника.

Осим што награде показују да смо као умјетници на правом путу, потврда су да смо и као педагози на добром путу - да предамо знања генерацијама талената које долазе код нас да се образују", истиче Милатовић за Срну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана