Sreten Milatović, vajar: Kameni umjetnik na pravom putu

Srna
Sreten Milatović, vajar: Kameni umjetnik na pravom putu

Podgorica - Profesor na Likovnoj akademiji u Trebinju vajar Sreten Milatović, koji je drugi put dobitnik nagrade "Milunović, Stijović, Lubarda", naglašava da je ovo priznanje potvrda da je umjetnik na pravom putu i da se cijeni njegova istrajnost.


Ovu nagradu dodjeljuje Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore,a nazvana je po čuvenim umjetnicima Milu Milunoviću, Ristu Stijoviću i Petru Lubardi.

"Ovo je na prvom mjestu strukovna nagrada i zato mi je veoma drago, jer su kolege dale pozitivan sud o mom radu. Ovim priznanjem oni su potvrdili da idem u pravom smjeru", naglašava Milatović u intervjuu Srni, podsjećajući da je istu nagradu dobio prvi put 2009. godine

Milatović radi najviše u kamenu, ali mu nije strano ni umjetničko oblikovanje drugih materijala.

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka bio je više naklonjen malim formatima, a zatim su njegove umjetničke ideje dobile veći gabarit.

"Sada se vraćam maloj formi", navodi Milatović, koji kaže da je radoholičar i ne voli da provede dan uz saznanje da nije ništa uradio, pa makar se bavio nekim pomoćnim sredstvima koja će mu pomagati u umjetničkom djelovanju.

Kamen, Crna Gora, Crnogorac, vajar... Teško je odvojiti jedno od drugog. Za ovog umjetnika crni kamen ima dublju vezu sa prostorom i tragedijama koje je doživio.

"Rođen sam iznad manastira Ostrog i to je, mislim, ta moja veza sa kamenom. Nikako ne mogu da se od kamena otrgnem. Volim i druge materijale, ali kamen najviše", napominje on.

Vajarstvo je, prema mnogim, najzahtjevniji likovni izraz. Posebno u vrijeme kada država i društvo ne mare za umjetnost i umjetnike.

Sreten Milatović je taj jaz između želje i mogućnosti premostio tako što je radio druge poslove da bi sebi omogućio da se umjetnički izrazi.

"Bavio sam se drugim poslovima, na primjer, spomeničkom skulpturom, da bih se mogao baviti umjetnošću. Preusmjeravao sam žiz jednog šupljeg u drugo šupljež, na neki način", navodi Milatović.

On smatra da je veliki uspjeh i za Likovnu akademiju u Trebinju činjenica da je, osim njega, nagradu dobio i dekan i profesor sa te Akademije Miro Toljić.

"To je veliko priznanje nama kao umjetnicima, ali i Likovnoj akademiji u Trebinju, kojoj pripadamo i na kojoj stvaramo nove generacije umjetnika.

Osim što nagrade pokazuju da smo kao umjetnici na pravom putu, potvrda su da smo i kao pedagozi na dobrom putu - da predamo znanja generacijama talenata koje dolaze kod nas da se obrazuju", ističe Milatović za Srnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana