Салвадор Дали - од генија до егоцентрика

Приредила: Александра Глишић
Салвадор Дали - од генија до егоцентрика

Фигерас - Један од најзначајнијих умјетника 20. вијека Салвадор Дали, којег често називају и великим мајстором надреализма, својим дјелима доказао је да спада у најкреативније сликаре свог времена.

Дали, рођен 11. маја 1904. у шпанском граду Фигерасу, бавио се сликањем, писањем, вајањем, сценографијом и глумом. Овај славни сликар је читавог живота вјеровао у своју посебност. Једни су га сматрали генијем, док су други говорили о њему као поремећеном егоцентрику чија дјела немају никакву вриједност. Мада су га шпански ликовни критичари увијек сматрали надобудним и неталентованим шарлатаном, популарност и продајна цијена његових дјела непрестано су расли. Данас свјетски колекционари плаћају милионе долара како би у својој колекцији имали бар једну Далијеву слику.

Прву јавну изложбу чувени умјетник одржао је 1919. године у позоришту у Фигерасу, које је данас његов музеј. Године 1929. отворена му је и прва изложба у Паризу којој није присуствовао јер се два дана прије изложбе вратио са супругом Галом у Шпанију. Умјетник је умро 2. јануара 1989. у Фигерасу за вријеме трајања његове омиљене представе "Тристан и Изолда". Сахрањен је у свом музеју у Фигерасу, а сва своја дјела и богатство оставио је Шпанији.

Његова прва дјела сликана су искључиво уљем, а лајтмотив је Ампурданска долина, као и призори каталонске обале који се налазе у позадини великог броја дјела ("Акт у пејзажу", "Дјевојка крај прозора").

Оно што Далија издваја од осталих умјетника и што га чини посебним јесте његова необична личност. Салвадор је био геније на граници лудила. Његове карактерне особине, егоцентричност, депресивност и мазохизам јасно се виде у његовим дјелима. Своје узоре пронашао је у Веласкезу и Вермеру, али нимало не заостаје ни Пикасов утицај на њега. Пабла Пикаса упознао је 1926. године, а затим је насликао дјело "Венера и купидони" што је само један од примјера његовог кубистичког, пикасовског периода. Дали је привукао пажњу својим ремек-дјелима као што су "Упорност сјећања" и "Фиоке сјећања" и створио је њихове тродимензионалне верзије. Он је своје чувене радове као што су "Венера" и "Пужеви" направио у више верзија, малих и великих, али у сваком случају фасцинантних. И данас су његове скулптуре веома тражене широм свијета.

Избачен са академије

Сликарску каријеру Салвадор Дали је започео већ са десет година похађајући часове сликарства, а неколико година касније уписао је сликарску академију у Мадриду. Са академије је избачен непосредно пред дипломски, а изјавио је да на факултету нико није довољно компетентан да га оцијени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана