Salvador Dali - od genija do egocentrika

Priredila: Aleksandra Glišić
Salvador Dali - od genija do egocentrika

Figeras - Jedan od najznačajnijih umjetnika 20. vijeka Salvador Dali, kojeg često nazivaju i velikim majstorom nadrealizma, svojim djelima dokazao je da spada u najkreativnije slikare svog vremena.

Dali, rođen 11. maja 1904. u španskom gradu Figerasu, bavio se slikanjem, pisanjem, vajanjem, scenografijom i glumom. Ovaj slavni slikar je čitavog života vjerovao u svoju posebnost. Jedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao poremećenom egocentriku čija djela nemaju nikakvu vrijednost. Mada su ga španski likovni kritičari uvijek smatrali nadobudnim i netalentovanim šarlatanom, popularnost i prodajna cijena njegovih djela neprestano su rasli. Danas svjetski kolekcionari plaćaju milione dolara kako bi u svojoj kolekciji imali bar jednu Dalijevu sliku.

Prvu javnu izložbu čuveni umjetnik održao je 1919. godine u pozorištu u Figerasu, koje je danas njegov muzej. Godine 1929. otvorena mu je i prva izložba u Parizu kojoj nije prisustvovao jer se dva dana prije izložbe vratio sa suprugom Galom u Španiju. Umjetnik je umro 2. januara 1989. u Figerasu za vrijeme trajanja njegove omiljene predstave "Tristan i Izolda". Sahranjen je u svom muzeju u Figerasu, a sva svoja djela i bogatstvo ostavio je Španiji.

Njegova prva djela slikana su isključivo uljem, a lajtmotiv je Ampurdanska dolina, kao i prizori katalonske obale koji se nalaze u pozadini velikog broja djela ("Akt u pejzažu", "Djevojka kraj prozora").

Ono što Dalija izdvaja od ostalih umjetnika i što ga čini posebnim jeste njegova neobična ličnost. Salvador je bio genije na granici ludila. Njegove karakterne osobine, egocentričnost, depresivnost i mazohizam jasno se vide u njegovim djelima. Svoje uzore pronašao je u Velaskezu i Vermeru, ali nimalo ne zaostaje ni Pikasov uticaj na njega. Pabla Pikasa upoznao je 1926. godine, a zatim je naslikao djelo "Venera i kupidoni" što je samo jedan od primjera njegovog kubističkog, pikasovskog perioda. Dali je privukao pažnju svojim remek-djelima kao što su "Upornost sjećanja" i "Fioke sjećanja" i stvorio je njihove trodimenzionalne verzije. On je svoje čuvene radove kao što su "Venera" i "Puževi" napravio u više verzija, malih i velikih, ali u svakom slučaju fascinantnih. I danas su njegove skulpture veoma tražene širom svijeta.

Izbačen sa akademije

Slikarsku karijeru Salvador Dali je započeo već sa deset godina pohađajući časove slikarstva, a nekoliko godina kasnije upisao je slikarsku akademiju u Madridu. Sa akademije je izbačen neposredno pred diplomski, a izjavio je da na fakultetu niko nije dovoljno kompetentan da ga ocijeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana