Са Кочићевим причама у Нову годину

Александра Маџар
Са Кочићевим причама у Нову годину

Бањалука - Без пакетића испуњених слаткишима, умјесто санкама које вуку ирваси, стотињак Дједа Мразова, неки у олдтајмерима, неки шетајући улицама Бањалуке, стигло је са књигама у рукама пред споменик Петру Кочићу и тако је почела традиционална манифестација "Књижевна стаза Дједа Мраза".

Задужбина "Петар Кочић Бањалука - Београд", која је организатор ове манифестације већ седамнаест година, одлучила је да у Новој години, од које нас дијели само један дан, слави 140 година од рођења барда писане ријечи Петра Кочића.

Како се јединственост ове културне манифестације огледа баш у томе што се поводом "Књижевне стазе Дједа Мраза" објављује прва књига на свијету у наступајућој години, а промовише тачно у поноћ, такође испред споменика Петру Кочићу, из овог удружења одлучили су да то буде оригинални рукопис приче "Мргуда", исписане пером српског великана. Дјело, које је Кочић написао 1902. године у Бечу, приредио је и уредио главни уредник и директор Задужбине Никола Вуколић. Он је заједно са пјесницима и посјетиоцима јуче у подне положио цвијеће на Кочићев споменик и први примјерак књиге уручио градоначелнику Бањалуке Игору Радојичићу.

Кочићево име славило се стиховима домаћих пјесника, међу којима су били Ранко Рисојевић, Кристина Мрђа, Милорад Берић, Сретен Вујковић, Слободан Бошковић, Живко Вујић...

- "Мргуда" је једна од најљепших Кочићевих прича. Она је непоновљива дјевојка, пуна страсти, снаге, слатке и преслатке крви, право кочићевско чељаде, у чији је лик писац унио све своје стваралачко умијеће - нагласио је Вуколић.

Подсјетио је да су прошле године објавили сабрана дјела Петра Кочића у једној књизи.

- То дјело је Задужбина објавила поводом стотину година од његове смрти. Књига је проглашена за књигу године на Сајму књига у Новом Саду. Мислим да је Задужбина њоме на најљепши начин обиљежила стогодишњицу. Чини ми се да ниједном писцу као Кочићу не пристаје да буде у једној књизи.

Мргуда и као скулптура

Посебну пажњу привукле су и интересантне скулптуре Мргуде, Тубе, Давида Штрпца, Јаблана, које је радио угледни скулптор из Француске Жоел Баста. Оне су својом аутентичношћу донијеле дашак Змијања, те присутне "увукле" у непролазну мисао великог српског писца и народног трибуна.

Новогодишња ноћ

Представници Задужбине ће традиционално 31. децембра, тачно у поноћ, на уласку у Нову годину, испред споменика Петру Кочићу промовисати "Мргуду", а Дједа Мразови ће дијелити бесплатне примјерке грађанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана