Sa Kočićevim pričama u Novu godinu

Aleksandra Madžar
Sa Kočićevim pričama u Novu godinu

Banjaluka - Bez paketića ispunjenih slatkišima, umjesto sankama koje vuku irvasi, stotinjak Djeda Mrazova, neki u oldtajmerima, neki šetajući ulicama Banjaluke, stiglo je sa knjigama u rukama pred spomenik Petru Kočiću i tako je počela tradicionalna manifestacija "Književna staza Djeda Mraza".

Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka - Beograd", koja je organizator ove manifestacije već sedamnaest godina, odlučila je da u Novoj godini, od koje nas dijeli samo jedan dan, slavi 140 godina od rođenja barda pisane riječi Petra Kočića.

Kako se jedinstvenost ove kulturne manifestacije ogleda baš u tome što se povodom "Književne staze Djeda Mraza" objavljuje prva knjiga na svijetu u nastupajućoj godini, a promoviše tačno u ponoć, takođe ispred spomenika Petru Kočiću, iz ovog udruženja odlučili su da to bude originalni rukopis priče "Mrguda", ispisane perom srpskog velikana. Djelo, koje je Kočić napisao 1902. godine u Beču, priredio je i uredio glavni urednik i direktor Zadužbine Nikola Vukolić. On je zajedno sa pjesnicima i posjetiocima juče u podne položio cvijeće na Kočićev spomenik i prvi primjerak knjige uručio gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću.

Kočićevo ime slavilo se stihovima domaćih pjesnika, među kojima su bili Ranko Risojević, Kristina Mrđa, Milorad Berić, Sreten Vujković, Slobodan Bošković, Živko Vujić...

- "Mrguda" je jedna od najljepših Kočićevih priča. Ona je neponovljiva djevojka, puna strasti, snage, slatke i preslatke krvi, pravo kočićevsko čeljade, u čiji je lik pisac unio sve svoje stvaralačko umijeće - naglasio je Vukolić.

Podsjetio je da su prošle godine objavili sabrana djela Petra Kočića u jednoj knjizi.

- To djelo je Zadužbina objavila povodom stotinu godina od njegove smrti. Knjiga je proglašena za knjigu godine na Sajmu knjiga u Novom Sadu. Mislim da je Zadužbina njome na najljepši način obilježila stogodišnjicu. Čini mi se da nijednom piscu kao Kočiću ne pristaje da bude u jednoj knjizi.

Mrguda i kao skulptura

Posebnu pažnju privukle su i interesantne skulpture Mrgude, Tube, Davida Štrpca, Jablana, koje je radio ugledni skulptor iz Francuske Žoel Basta. One su svojom autentičnošću donijele dašak Zmijanja, te prisutne "uvukle" u neprolaznu misao velikog srpskog pisca i narodnog tribuna.

Novogodišnja noć

Predstavnici Zadužbine će tradicionalno 31. decembra, tačno u ponoć, na ulasku u Novu godinu, ispred spomenika Petru Kočiću promovisati "Mrgudu", a Djeda Mrazovi će dijeliti besplatne primjerke građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana