Редитељ Никола Пејаковић за Глас Српске o премијери Радована II/: Обичан човјек је између чекића и наковња

Александра Маџар
Редитељ Никола Пејаковић за Глас Српске o премијери Радована II/: Обичан човјек је између чекића и наковња

"Радован II/" је Радован за 21. вијек - парадигма нашег времена. Он је свечовјек, натчовјек, цар примитивног племена. Радован је наша прљава савјест, наше друго, демонско ја,

Радован је све оно лоше у нама. Ковачевићев Радован III је, по нама, морао да добије свој наставак, свог Радована IV. Наш, крајишки Радован је некако већи радован (Прави си радован! Ти, радоване један!) од самог Радована. Ми, преко Дрине, ми смо све оно најгоре и најбоље што Срби могу да понуде. И, сходно томе, и ми свог Радована за трку имамо. Радован с Мањаче је Радован 21. вијека: бахат, надмен, глуп, приземан и превртљив; и све то на куб.

Овим ријечима цијењени редитељ Никола Пејаковић сликовито описује суштину комада "Радован II/" који поставља на сцену Градског позоришта "Јазавац". Пејаковић је адаптирао култни текст Душана Ковачевића, а шта је овај пут његов бритак ум искористио из локалне средине у сусрету истине и живота, публика ће моћи да погледа на премијери 14. маја. Редитељ је за "Глас Српске" говорио о комаду за који каже да је својеврстан омаж Душку Ковачевићу и Зорану Радмиловићу, онима који су детектовали, пронашли, прокљувили да је међу нама - Радован, али да је он у сваком од нас.

* ГЛАС: Како се Ви борите са Радованом у себи?

ПЕЈАКОВИЋ: Као сваки други човјек који то препозна и жели да се бори против тога... Међутим, има много оних који те особине, то сопствено радованство, доживљавају као своју супстанцу, као неодвојиви дио себе и чак су и поносни на то.

* ГЛАС: Мислите ли да ће у позоришној сали бити много Радована који се неће препознати, а смијаће се ономе што чују и виде на сцени?

ПЕЈАКОВИЋ: Вјероватно. У ствари, код нас су Радовани у моди, они воде државу, имају паре, моћ. Има само једна ствар на коју не могу да утичу, а то су Божији закони, духовни закони, и то ће их кад-тад скршити и завршиће у блату историје. Нажалост, повући ће за собом читаве народе, своје породице, дјецу... С једне стране имамо њих, као парадигму примитивизма, а, са друге, свјетске сатанисте и крупни капитал, оваплоћење зла. Обичан човјек је између чекића и наковња.

* ГЛАС: Постоји ли у исто тако јаком облику, у времену у којем живимо, Радованова супротност?

ПЕЈАКОВИЋ: Наравно, да тога нема, пало би небо на нас. Гријех је материјална ствар, сила која се акумулира, скупља и може да провали небо и земљу. За нас се моле монаси, свети људи, али људи, свијет, то не види и не чује; интелектуалци и научници мисле да су они центар свијета и да су покупили сву памет. Као слинава дјеца кад се играју рата у пијеску или, рецимо, доктора... Смијурија, што би рекао Штулић...

* ГЛАС: Да ли је превише окрутно и песимистично рећи да дишемо у времену издаје?

ПЕЈАКОВИЋ: Свако вријеме је вријеме издаје. Зар мислите да вријеме СФРЈ није било вријеме издаје? Јесте. И то какве издаје... Грандиозне издаје.

* ГЛАС: Вјерујете ли у боља времена, овог времена?

ПЕЈАКОВИЋ: Ја вјерујем у Исуса Христа и његову поруку нама, његово Јеванђеље. Та Објава Истине јасно каже каква нам је судбина и ту нема приче, бар што се мене тиче... Ми Срби морамо да се држимо Христа, у овом лудом времену неће нам помоћи горди, излапјели и перверзни банкари и разне свјетске излуде, већ философија љубави - православље.

Опстанак Коље и "Гробовласника"

* ГЛАС: Шта раде Коља и "Гробовласници"? Можемо ли очекивати нови албум?

ПЕЈАКОВИЋ: Бенд је у превирањима, видјећемо да ли ћемо опстати... У сваком случају, стижу нам нова два спота, а за остало ћемо видјети...

Екипа представе

Пејаковић је и овај пут у представи коју режира повјерио улоге Николини Фригановић и Љубиши Савановићу. Глумачке креације показаће и Александра Спасојевић, Наташа Иванчевић, Ања Илић и Александар Рунић.

За рад на сценографији била је задужена Драгана Пурковић-Мацан, а костимографију Ивана Јовановић. У улози помоћника редитеља нашао се Немања Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана