Reditelj Nikola Pejaković za Glas Srpske o premijeri Radovana II/: Običan čovjek je između čekića i nakovnja

Aleksandra Madžar
Reditelj Nikola Pejaković za Glas Srpske o premijeri Radovana II/: Običan čovjek je između čekića i nakovnja

"Radovan II/" je Radovan za 21. vijek - paradigma našeg vremena. On je svečovjek, natčovjek, car primitivnog plemena. Radovan je naša prljava savjest, naše drugo, demonsko ja,

Radovan je sve ono loše u nama. Kovačevićev Radovan III je, po nama, morao da dobije svoj nastavak, svog Radovana IV. Naš, krajiški Radovan je nekako veći radovan (Pravi si radovan! Ti, radovane jedan!) od samog Radovana. Mi, preko Drine, mi smo sve ono najgore i najbolje što Srbi mogu da ponude. I, shodno tome, i mi svog Radovana za trku imamo. Radovan s Manjače je Radovan 21. vijeka: bahat, nadmen, glup, prizeman i prevrtljiv; i sve to na kub.

Ovim riječima cijenjeni reditelj Nikola Pejaković slikovito opisuje suštinu komada "Radovan II/" koji postavlja na scenu Gradskog pozorišta "Jazavac". Pejaković je adaptirao kultni tekst Dušana Kovačevića, a šta je ovaj put njegov britak um iskoristio iz lokalne sredine u susretu istine i života, publika će moći da pogleda na premijeri 14. maja. Reditelj je za "Glas Srpske" govorio o komadu za koji kaže da je svojevrstan omaž Dušku Kovačeviću i Zoranu Radmiloviću, onima koji su detektovali, pronašli, prokljuvili da je među nama - Radovan, ali da je on u svakom od nas.

* GLAS: Kako se Vi borite sa Radovanom u sebi?

PEJAKOVIĆ: Kao svaki drugi čovjek koji to prepozna i želi da se bori protiv toga... Međutim, ima mnogo onih koji te osobine, to sopstveno radovanstvo, doživljavaju kao svoju supstancu, kao neodvojivi dio sebe i čak su i ponosni na to.

* GLAS: Mislite li da će u pozorišnoj sali biti mnogo Radovana koji se neće prepoznati, a smijaće se onome što čuju i vide na sceni?

PEJAKOVIĆ: Vjerovatno. U stvari, kod nas su Radovani u modi, oni vode državu, imaju pare, moć. Ima samo jedna stvar na koju ne mogu da utiču, a to su Božiji zakoni, duhovni zakoni, i to će ih kad-tad skršiti i završiće u blatu istorije. Nažalost, povući će za sobom čitave narode, svoje porodice, djecu... S jedne strane imamo njih, kao paradigmu primitivizma, a, sa druge, svjetske sataniste i krupni kapital, ovaploćenje zla. Običan čovjek je između čekića i nakovnja.

* GLAS: Postoji li u isto tako jakom obliku, u vremenu u kojem živimo, Radovanova suprotnost?

PEJAKOVIĆ: Naravno, da toga nema, palo bi nebo na nas. Grijeh je materijalna stvar, sila koja se akumulira, skuplja i može da provali nebo i zemlju. Za nas se mole monasi, sveti ljudi, ali ljudi, svijet, to ne vidi i ne čuje; intelektualci i naučnici misle da su oni centar svijeta i da su pokupili svu pamet. Kao slinava djeca kad se igraju rata u pijesku ili, recimo, doktora... Smijurija, što bi rekao Štulić...

* GLAS: Da li je previše okrutno i pesimistično reći da dišemo u vremenu izdaje?

PEJAKOVIĆ: Svako vrijeme je vrijeme izdaje. Zar mislite da vrijeme SFRJ nije bilo vrijeme izdaje? Jeste. I to kakve izdaje... Grandiozne izdaje.

* GLAS: Vjerujete li u bolja vremena, ovog vremena?

PEJAKOVIĆ: Ja vjerujem u Isusa Hrista i njegovu poruku nama, njegovo Jevanđelje. Ta Objava Istine jasno kaže kakva nam je sudbina i tu nema priče, bar što se mene tiče... Mi Srbi moramo da se držimo Hrista, u ovom ludom vremenu neće nam pomoći gordi, izlapjeli i perverzni bankari i razne svjetske izlude, već filosofija ljubavi - pravoslavlje.

Opstanak Kolje i "Grobovlasnika"

* GLAS: Šta rade Kolja i "Grobovlasnici"? Možemo li očekivati novi album?

PEJAKOVIĆ: Bend je u previranjima, vidjećemo da li ćemo opstati... U svakom slučaju, stižu nam nova dva spota, a za ostalo ćemo vidjeti...

Ekipa predstave

Pejaković je i ovaj put u predstavi koju režira povjerio uloge Nikolini Friganović i Ljubiši Savanoviću. Glumačke kreacije pokazaće i Aleksandra Spasojević, Nataša Ivančević, Anja Ilić i Aleksandar Runić.

Za rad na scenografiji bila je zadužena Dragana Purković-Macan, a kostimografiju Ivana Jovanović. U ulozi pomoćnika reditelja našao se Nemanja Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana