Народна библиотека из Српца покренула занимљиву иницијативу

Дејан Јовичић
Народна библиотека из Српца покренула занимљиву иницијативу

Србац - Народна библиотека из Српца покренула је иницијативу о регионалном увезивању библиотека из сусједних градова како би заједнички реализовали културне активности и наступали са пројектима према домаћим и међународним институцијама.

Директор србачке библиотеке Бранко Савановић рекао је да је подршка већ стигла од библиотека из Лакташа и Прњавора, чији су директори потврдили интересовање за овакав вид сарадње, а по његовим ријечима, интересовање постоји и у Дјечијем одјељењу Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

- Очекују нас разговори са представницима библиотека из Дервенте, Добоја, Градишке и Козарске Дубице. Иако у почетку нисмо планирали да се толико ширимо, много нам значи што су ову идеју подржале и библиотеке из приједорског и добојског региона са којима ћемо такође контактирати - рекао је Савановић.

Додаје да је у припреми текст споразума којим ће озваничити сарадњу, а наредни корак биће припрема програма које би могли кандидовати код ресорних министарства у Републици Српској и БиХ и претприступних фондова Европске уније.

- Самостално не бисмо могли реализовати ниједан већи пројекат, а увезани можемо остварити много тога - истакао је Савановић и нагласио да ће више детаља бити познато на заједничком састанку у Српцу идућег мјесеца.

Као примјер добре сарадње навео је гостовање популарног писца Роберта Такарича, који је прије неколико дана планирао да одржи промоције само у Српцу, али је србачка библиотека омогућила и Народној библиотеци у Прњавору да угости овог аутора који је један од најнаграђиванијих дјечјих писаца у Србији.

- На овај начин показали смо како може функционисати будућа сарадња међу библиотекама нашег региона - рекао је Савановић.

Он је истакао да је прије неколико дана успостављен договор и са неколико јавних предузећа и установа из Српца гдје је озваничена сарадња у погледу квалитетнијег развоја културе и образовања. Међу потписницима споразума су средња и основне школе, дјечији вртић, удружења "Ц.Е.З.А.Р" и "Извор", Центар за културу и спорт и Радио Србац.

- Потписали смо споразум којим смо се обавезали да ћемо у већој мјери укључивати дјецу и омладину у културна збивања, попут промоција књига, представа и слично, а радиће се и на заједничкој организацији културних догађаја - истакао је Савановић.

Промоције књига

Народна библиотека Србац ових дана је била суорганизатор промоције књига "Житије Вида Билановића" и "Збирни подаци о жртвама рата 1941-1945. године по насељеним мјестима општине Србац" аутора Бранка Пивашевића и Данила Кошутића. Заједно са "Просвјетом" организовали су промоцију књиге "Нова Вес 1894-2004" аутора Мирослава Стојковића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана