Narodna biblioteka iz Srpca pokrenula zanimljivu inicijativu

Dejan Jovičić
Narodna biblioteka iz Srpca pokrenula zanimljivu inicijativu

Srbac - Narodna biblioteka iz Srpca pokrenula je inicijativu o regionalnom uvezivanju biblioteka iz susjednih gradova kako bi zajednički realizovali kulturne aktivnosti i nastupali sa projektima prema domaćim i međunarodnim institucijama.

Direktor srbačke biblioteke Branko Savanović rekao je da je podrška već stigla od biblioteka iz Laktaša i Prnjavora, čiji su direktori potvrdili interesovanje za ovakav vid saradnje, a po njegovim riječima, interesovanje postoji i u Dječijem odjeljenju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

- Očekuju nas razgovori sa predstavnicima biblioteka iz Dervente, Doboja, Gradiške i Kozarske Dubice. Iako u početku nismo planirali da se toliko širimo, mnogo nam znači što su ovu ideju podržale i biblioteke iz prijedorskog i dobojskog regiona sa kojima ćemo takođe kontaktirati - rekao je Savanović.

Dodaje da je u pripremi tekst sporazuma kojim će ozvaničiti saradnju, a naredni korak biće priprema programa koje bi mogli kandidovati kod resornih ministarstva u Republici Srpskoj i BiH i pretpristupnih fondova Evropske unije.

- Samostalno ne bismo mogli realizovati nijedan veći projekat, a uvezani možemo ostvariti mnogo toga - istakao je Savanović i naglasio da će više detalja biti poznato na zajedničkom sastanku u Srpcu idućeg mjeseca.

Kao primjer dobre saradnje naveo je gostovanje popularnog pisca Roberta Takariča, koji je prije nekoliko dana planirao da održi promocije samo u Srpcu, ali je srbačka biblioteka omogućila i Narodnoj biblioteci u Prnjavoru da ugosti ovog autora koji je jedan od najnagrađivanijih dječjih pisaca u Srbiji.

- Na ovaj način pokazali smo kako može funkcionisati buduća saradnja među bibliotekama našeg regiona - rekao je Savanović.

On je istakao da je prije nekoliko dana uspostavljen dogovor i sa nekoliko javnih preduzeća i ustanova iz Srpca gdje je ozvaničena saradnja u pogledu kvalitetnijeg razvoja kulture i obrazovanja. Među potpisnicima sporazuma su srednja i osnovne škole, dječiji vrtić, udruženja "C.E.Z.A.R" i "Izvor", Centar za kulturu i sport i Radio Srbac.

- Potpisali smo sporazum kojim smo se obavezali da ćemo u većoj mjeri uključivati djecu i omladinu u kulturna zbivanja, poput promocija knjiga, predstava i slično, a radiće se i na zajedničkoj organizaciji kulturnih događaja - istakao je Savanović.

Promocije knjiga

Narodna biblioteka Srbac ovih dana je bila suorganizator promocije knjiga "Žitije Vida Bilanovića" i "Zbirni podaci o žrtvama rata 1941-1945. godine po naseljenim mjestima opštine Srbac" autora Branka Pivaševića i Danila Košutića. Zajedno sa "Prosvjetom" organizovali su promociju knjige "Nova Ves 1894-2004" autora Miroslava Stojkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana