Максимовић: Срби недовољно поштују Себе

Срна
Максимовић: Срби недовољно поштују Себе

Београд - Мирослав Максимовић, аутор сонета "Бол", у коме је описао страхоте усташког масакра над Србима у јами Безданка у западној Босни, изјавио је да је једини предуслов да се тај и злочини из деведесетих година прошлог вијека над Србима не понове да народи поштују себе, а да му не сметају други.

"Некако испада да је проблем у односу два највећа југословенска народа, Срба и Хрвата, долазио и још долази управо из тога. Срби недовољно поштују себе, а Хрватима сувише сметају Срби", рекао је Максимовић за "Вечерње новости".


Говорећи о односу Срба према теми геноцида који су претрпјели у Другом свјетском рату, као и према себи самима и свом идентитету, Максимовић, који се налази у самом врху српског савременог пјесништва, каже да је то питање дугорочног дјеловања, прије свега, у образовању, науци и култури.

"Важан је симболички план. Мислите ли да би и држава Србија - као, рецимо, Израел или Јерменија - требало да има централно симболично место обележавања геноцида које би објединило све појединачне знакове, и садржало и музејско-научну, образовну и културно-уметничку компоненту? Ту би страни политичари у посети Србији полагати венце /или их не би полагали, али бисмо онда знали, и ми и они, да то нису учинили/", рекао је Максимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана