Maksimović: Srbi nedovoljno poštuju Sebe

Srna
Maksimović: Srbi nedovoljno poštuju Sebe

Beograd - Miroslav Maksimović, autor soneta "Bol", u kome je opisao strahote ustaškog masakra nad Srbima u jami Bezdanka u zapadnoj Bosni, izjavio je da je jedini preduslov da se taj i zločini iz devedesetih godina prošlog vijeka nad Srbima ne ponove da narodi poštuju sebe, a da mu ne smetaju drugi.

"Nekako ispada da je problem u odnosu dva najveća jugoslovenska naroda, Srba i Hrvata, dolazio i još dolazi upravo iz toga. Srbi nedovoljno poštuju sebe, a Hrvatima suviše smetaju Srbi", rekao je Maksimović za "Večernje novosti".


Govoreći o odnosu Srba prema temi genocida koji su pretrpjeli u Drugom svjetskom ratu, kao i prema sebi samima i svom identitetu, Maksimović, koji se nalazi u samom vrhu srpskog savremenog pjesništva, kaže da je to pitanje dugoročnog djelovanja, prije svega, u obrazovanju, nauci i kulturi.

"Važan je simbolički plan. Mislite li da bi i država Srbija - kao, recimo, Izrael ili Jermenija - trebalo da ima centralno simbolično mesto obeležavanja genocida koje bi objedinilo sve pojedinačne znakove, i sadržalo i muzejsko-naučnu, obrazovnu i kulturno-umetničku komponentu? Tu bi strani političari u poseti Srbiji polagati vence /ili ih ne bi polagali, ali bismo onda znali, i mi i oni, da to nisu učinili/", rekao je Maksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana