Књижевник Тоде Николетић о новој представи: Принцеза и змај улазница у свијет бајки

Александра Глишић
Књижевник Тоде Николетић о новој представи: Принцеза и змај улазница у свијет бајки

Бањалука - Великој дружини разноврсних јунака са сцене Дјечијег позоришта Републике Српске од 14. септембра придружиће се и ликови из драмског текста "Принцеза и змај" Тоде Николетића.

Док најмлађа бањалучка публика са нестрпљењем чека да упозна нове добрице и негативце, Тоде Николетић је испричао како је настајала ова прича.

- Поуздано се зна да бајка као књижевни жанр највише има педагошког утицаја на васпитање деце и да је најпривлачнија као штиво. И у овој драмској игри јасно су назначени односи, карактери, перипетија и на крају разрешење у којима побеђује љубав. Инспирација за овај текст је мистика у којој обитавамо, не само на земљи већ и у бесконачности универзума - рекао је Николетић.

Подсјећа да са Дјечијим позориштем РС, на обострано задовољство, сарађује већ више од једне деценије.

- Велика је привилегија бити на репертоару овако значајног позоришта, не само у региону, већ и шире. Најзначајнији редитељи, сценографи, композитори, кореографи, глумци, уписани су у библиографију овог богатог позоришта. За мене, као писца рођеног у Републици Српској, веома је значајно што ће мој драмски текст "Принцеза и змај" доживети премијерно извођење - истиче Николетић, који је добитник неколико значајних награда.

Режија је повјерена кућном редитељу Дјечијег позоришта РС Александру Пејаковићу, а Николетић је увјерен да ће публика уживати у новој представи.

- Све који дођу да гледају представу очекује богата сценографија, сјајни костими и фантастични сонгови. Драма "Принцеза и змај" је оригиналан текст и ово ће бити прво извођење – казао је Николетић.

Публика у бањалучком позоришту за најмлађу публику Николетића добро познаје као редовног госта Међународног фестивала позоришта за дјецу, које ово позориште сваке године организује.

- Сарадња са Дјечијим позориштем је пре свега задатак да истрајемо у формирању мислећег и паметног народа који се зове деца. Од првог дана познанства са директором позоришта Предрагом Бјелошевићем препознали смо енергију која нас спаја и из које произлазе идеје да се дете што више радује и смеје. То је тај мост који нас спаја све ове године - казао је Николетић.

Шаљиви стихови

Из богатог стваралачког опуса Тоде Николетића посебно се издвајају дјечије пјесме шаљивог карактера. Он је инспирисао многе композиторе за најмлађе, тако да се на музичким фестивалима пјевају и Николетићеви стихови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана