Književnik Tode Nikoletić o novoj predstavi: Princeza i zmaj ulaznica u svijet bajki

Aleksandra Glišić
Književnik Tode Nikoletić o novoj predstavi: Princeza i zmaj ulaznica u svijet bajki

Banjaluka - Velikoj družini raznovrsnih junaka sa scene Dječijeg pozorišta Republike Srpske od 14. septembra pridružiće se i likovi iz dramskog teksta "Princeza i zmaj" Tode Nikoletića.

Dok najmlađa banjalučka publika sa nestrpljenjem čeka da upozna nove dobrice i negativce, Tode Nikoletić je ispričao kako je nastajala ova priča.

- Pouzdano se zna da bajka kao književni žanr najviše ima pedagoškog uticaja na vaspitanje dece i da je najprivlačnija kao štivo. I u ovoj dramskoj igri jasno su naznačeni odnosi, karakteri, peripetija i na kraju razrešenje u kojima pobeđuje ljubav. Inspiracija za ovaj tekst je mistika u kojoj obitavamo, ne samo na zemlji već i u beskonačnosti univerzuma - rekao je Nikoletić.

Podsjeća da sa Dječijim pozorištem RS, na obostrano zadovoljstvo, sarađuje već više od jedne decenije.

- Velika je privilegija biti na repertoaru ovako značajnog pozorišta, ne samo u regionu, već i šire. Najznačajniji reditelji, scenografi, kompozitori, koreografi, glumci, upisani su u bibliografiju ovog bogatog pozorišta. Za mene, kao pisca rođenog u Republici Srpskoj, veoma je značajno što će moj dramski tekst "Princeza i zmaj" doživeti premijerno izvođenje - ističe Nikoletić, koji je dobitnik nekoliko značajnih nagrada.

Režija je povjerena kućnom reditelju Dječijeg pozorišta RS Aleksandru Pejakoviću, a Nikoletić je uvjeren da će publika uživati u novoj predstavi.

- Sve koji dođu da gledaju predstavu očekuje bogata scenografija, sjajni kostimi i fantastični songovi. Drama "Princeza i zmaj" je originalan tekst i ovo će biti prvo izvođenje – kazao je Nikoletić.

Publika u banjalučkom pozorištu za najmlađu publiku Nikoletića dobro poznaje kao redovnog gosta Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, koje ovo pozorište svake godine organizuje.

- Saradnja sa Dječijim pozorištem je pre svega zadatak da istrajemo u formiranju mislećeg i pametnog naroda koji se zove deca. Od prvog dana poznanstva sa direktorom pozorišta Predragom Bjeloševićem prepoznali smo energiju koja nas spaja i iz koje proizlaze ideje da se dete što više raduje i smeje. To je taj most koji nas spaja sve ove godine - kazao je Nikoletić.

Šaljivi stihovi

Iz bogatog stvaralačkog opusa Tode Nikoletića posebno se izdvajaju dječije pjesme šaljivog karaktera. On je inspirisao mnoge kompozitore za najmlađe, tako da se na muzičkim festivalima pjevaju i Nikoletićevi stihovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana