Изложба Сњежане Благојевић у бањалучком Арт клубу Простор: Цртежи настали у стању медитације

Александра Маџар
Изложба Сњежане Благојевић у бањалучком Арт клубу Простор: Цртежи настали у стању медитације

Бањалука - Свака потреба људског бића да ствара отвара неки нови свијет у којем се умјетник препушта и среће са својом инспирацијом и тражи боје, звукове, мисли које рађају цртеж, слику, пјесму, књигу....

Можда је могуће и сваки одлазак у свијет умјетности описати као један облик медитације. Управо то показују и цртежи којима ће се умјетница Сњежана Благојевић вечерас у 20 часова представити у Кордунашкој 22, у стану гдје живи Арт клуб "Простор" у Бањалуци, рађени техником зентангле која на неки начин представља медитацију. Прилику да посјетиоце упозна са начином на који она ствара добила је захваљујући конкурсу "Простора", на којем је од свих пристиглих радова жири баш њу одабрао да зидове стана умјетности украси својим талентом.

- Прве импресије људи док гледају моје радове су већином: "како имаш живце за ово", "па ја овдје видим и пса и човјека и таласе и лађу". Надам се да ће таква атмосфера бити и вечерас, да ће сви имати прилику да можда виде сто ствари на једном цртежу, или само једну. Увијек сам била за иновације, зато се надам да ће и моји радови бар мало тога понудити - казала је Благојевићева најављујући изложбу.

Годинама је, прича она, цртала "то нешто" да уопште није знала шта је.

- Истина, ја сам то почела прије добрих десетак година и нисам имала изворе путем којих бих се могла упустити у истраживање. Мене је страшно смиривало то што је подлога била бијела, а све линије тако оштре, прецизне, складне… И што си их могао безброј пута понављати у неком оквиру или мимо њега… И то је заправо било то, понављање самих тих мотива и шаблона искључивало ме из свега. Понекад цртање траје сатима, али је тишина и та нека медитација заиста одмарајућа - објашњава умјетница.

Слаже се да је чин стварања у било којој сфери умјетности нека врста медитације.

- Умјетност, по мени, није само комад нечега што ће данас-сутра неко критиковати или хвалити, то је медиј који шаље поруке, користан је и у многим случајевима "издувни вентил" - додаје она.

Простор за таленат

Идеју Арт клуба "Простор" сматра одличном.

- Знате, умјетност је данас постала елитизам, јако је тешко доћи до тога да покажете да није потребно да сте име, него вам је потребан мали дио простора да ви покажете свој таленат. Заиста хвала Арт клубу "Простор" што то омогућава - нагласила је Благојевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана