Izložba Snježane Blagojević u banjalučkom Art klubu Prostor: Crteži nastali u stanju meditacije

Aleksandra Madžar
Izložba Snježane Blagojević u banjalučkom Art klubu Prostor: Crteži nastali u stanju meditacije

Banjaluka - Svaka potreba ljudskog bića da stvara otvara neki novi svijet u kojem se umjetnik prepušta i sreće sa svojom inspiracijom i traži boje, zvukove, misli koje rađaju crtež, sliku, pjesmu, knjigu....

Možda je moguće i svaki odlazak u svijet umjetnosti opisati kao jedan oblik meditacije. Upravo to pokazuju i crteži kojima će se umjetnica Snježana Blagojević večeras u 20 časova predstaviti u Kordunaškoj 22, u stanu gdje živi Art klub "Prostor" u Banjaluci, rađeni tehnikom zentangle koja na neki način predstavlja meditaciju. Priliku da posjetioce upozna sa načinom na koji ona stvara dobila je zahvaljujući konkursu "Prostora", na kojem je od svih pristiglih radova žiri baš nju odabrao da zidove stana umjetnosti ukrasi svojim talentom.

- Prve impresije ljudi dok gledaju moje radove su većinom: "kako imaš živce za ovo", "pa ja ovdje vidim i psa i čovjeka i talase i lađu". Nadam se da će takva atmosfera biti i večeras, da će svi imati priliku da možda vide sto stvari na jednom crtežu, ili samo jednu. Uvijek sam bila za inovacije, zato se nadam da će i moji radovi bar malo toga ponuditi - kazala je Blagojevićeva najavljujući izložbu.

Godinama je, priča ona, crtala "to nešto" da uopšte nije znala šta je.

- Istina, ja sam to počela prije dobrih desetak godina i nisam imala izvore putem kojih bih se mogla upustiti u istraživanje. Mene je strašno smirivalo to što je podloga bila bijela, a sve linije tako oštre, precizne, skladne… I što si ih mogao bezbroj puta ponavljati u nekom okviru ili mimo njega… I to je zapravo bilo to, ponavljanje samih tih motiva i šablona isključivalo me iz svega. Ponekad crtanje traje satima, ali je tišina i ta neka meditacija zaista odmarajuća - objašnjava umjetnica.

Slaže se da je čin stvaranja u bilo kojoj sferi umjetnosti neka vrsta meditacije.

- Umjetnost, po meni, nije samo komad nečega što će danas-sutra neko kritikovati ili hvaliti, to je medij koji šalje poruke, koristan je i u mnogim slučajevima "izduvni ventil" - dodaje ona.

Prostor za talenat

Ideju Art kluba "Prostor" smatra odličnom.

- Znate, umjetnost je danas postala elitizam, jako je teško doći do toga da pokažete da nije potrebno da ste ime, nego vam je potreban mali dio prostora da vi pokažete svoj talenat. Zaista hvala Art klubu "Prostor" što to omogućava - naglasila je Blagojevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana