Игра престола - Серија заратила са књигом

Мирна Пијетловић
Игра престола - Серија заратила са књигом

Емитовање пете сезоне популарне серије "Игра престола", на радост бројних фанова, почиње 13. априла ове године, у исто вријеме када и у Америци, на HBO каналу.

Ексклузивна премијера истовремено ће се емитовати у 170 земаља широм свијета. Овај свјетски телевизијски феномен, заснован на фантастичним бестселерима Џорџа Р. Р. Мартина "Пјесма леда и ватре", епска је прича о издаји и великодушности у Вестеросу, у којем љета и зиме могу да трају годинама и гдје је само жеђ за моћи вјечна.

У новој сезони, кроз десет епизода, серија доноси бројне занимљиве заплете, који ће се развијати до своје неизбјежне, често, крваве завршнице. Послије шокантних смрти Џофрија, Тајвина, Оберина и Шеј, пета сезона почиње снажним вакуумом, који протагонисти широм Вестероса и Есоса покушавају да испуне. Ове године вас, како најављује HBO, чекају неке од најексплозивнијих сцена, док "долазак зиме" постаје злослутнији него икада. 

О новој сезони, али и о ономе о чему се помало ћути у званичним најавама - неслагањима писца сценарија и писца књига, за "Глас Српске" прича Моника Поњавић, теоретичар драмских и аудио-визуелних умјетности из Бањалуке. Поњавићева води и блог који се бави искључиво "Игром престола" и на којем пише седмичну рецензију за сваку епизоду серије.

- Искрено, након што сам сазнала да је Вајман Мандерли, господар Њу Касла, сједишта Вајт Харбора (лучког града на сјеверу) на моје велико разочарење изостављен у серији (мада, ја се још надам да је у питању дезинформација) сада само ишчекујем да видим екранизацију сцене "Edd, fetch me a block", за коју сматрам да је један од најбољих момената у овој саги. Даћу вам мали наговјештај - главни актер сцене је Џон Сноу - најављује Поњавићева, која је велики фан Мартинових књига и свих пет има у својој колекцији.

О томе колико су се сценаристи серије придржавали књиге кроз досадашње сезоне, каже да одступања има и то у великој мјери.

- То значи да главни проблем серије није повремено одступање од књиге, јер је одступање неминовна реалност с обзиром на слојевитост Мартиновог дјела и разлику у медијима. Проблем је непотребно одступање које води ка истом циљу или одступање које нема смисла, наративно. Зато прва сезона и јесте најбоља, јер је дословно испратила књигу - каже Поњавићева.

Након ње, истиче она, прави се све више одступања, што кроз промјену мотивације ликова, што кроз увођење фиктивних ликова који у књизи не постоје.

- Поједини ликови који се у књизи ни не познају у серији су доведени у везу, што је наравно посљедица изостављања и спајања више ликова у једног, као у случају са Гендријем, који је искомбинован са Едриком Стормом. Тако свака промјена, па чак и када је минорна, временом неминовно, као грудва снијега, постаје све већа и већа и за посљедицу има тектонска помјерања која ће се тек накнадно осјетити - каже она.

Истиче да је у суштини поборник промјена, али само уколико су оне смислене и потребне, "међутим, овдје, врло често, то нису".

- Идеалан примјер за то је апсурдно понашање Серси Ланистер у посљедњој епизоди, које је у потпуности негирало њен пажљиво постављен лик. Наравно, говорим о њеној празној пријетњи да ће цијелом свијету објелоданити своју највећу тајну - да су њена дјеца, претенденти на престо, заправо дјеца њеног брата, а не њеног мужа. Прије свега, Серси никад не би изговорила ове ријечи, јер то није у њеној природи. Затим, Серси никад не би дозволила да њена (јавна) тајна постане чињеница, што је управо разлог зашто је: Џејми гурнуо десетогодишње дијете кроз прозор; Нед Старк изгубио главу; Роб постао краљ сјевера; и разлог због којег Станис не сједи на престолу. Не сједи јер нема доказ. Не сједи јер њена јавна тајна није чињеница и неће то бити док год она и Џејми то буду крили - појашњава Моника.

Заплет "Игре престола", истиче Поњавићева, се базира на једноставној чињеници да су Ланистери престо, који није њихово право, освојили не ратом него ћутањем.

- Проговорити о томе би био крај њихове владавине и сигурна смрт. И оно што је најбитније, поништило би све претходне догађаје. Чињеница да Тајвин Ланистер, којем Серси пријети, умире само пар сцена послије је само потврда траљавог писања о којем говорим - категорична је Моника.

Она додаје да је у серији ипак битна та улога комерцијализације, нарочито када су у питању двије важне ствари.

- Прво, чињеница је да иза ове серије стоји HBO, велика ТВ кућа, којој је главни циљ доћи до што већег броја публике и тако добро наплатити своју "услугу". Са друге стране, продуценти и писци серије, кроз обиље сцена секса, насиља и мелодраме, подилазе укусу широких маса, јер је циљ стварање глобалног феномена, односно спектакла у којем између осталог и живимо, а који се озбиљним питањима бави површно, за разлику од књиге, коју препоручујем свима - закључује Моника Поњавић.

Банализовање

- Гледала сам до сада све сезоне и морам признати да ми до финала посљедње сезоне престанак гледања серије није био опција. Међутим, та епизода је све довела у питање, не зато што је у великој мјери одступила од текста на којем је базирана, него зато што је у потпуности занемарила сопствени наратив те је банализовала претходно изграђену карактеризацију и мотивацију својих кључних ликова, тако што их је негирала - рекла Моника Поњавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана