Хорска пјесма окупала Бијељину

Љиљана Алексић
Хорска пјесма окупала Бијељину

Бијељина - Наступ Српског пјевачког и црквеног друштва "Србадија" означио је почетак "Мајских музичких свечаности" у Бијељини, чиме је 16. пут овај град постао домаћин овог празника хорске пјесме.

Свечано отварања у сриједу увече у Центру за културу "Семберија" протекло је у знаку концерта дјечијег и  мјешовитог хора "Србадија" и камерног хора бијељинске Музичке школе "Стеван Стојановић Мокрањац".

На фестивалу, који ће бити затворен у недјељу, учествује више од 30 хорова и ансамбала који његују традиционалну музику.

- Представиће се хорови из Београда, Новог Сада, Бањалуке, Зенице, Врбаса, Куле, Нових Бановаца, Крагујевца, Чачка, Краљева и других градова - каже диригент "Србадије" проф. др Десанка Тракиловић.

Посебно истиче да је програмом обухваћен наступ девет дјечијих хорова, што говори о потенцијалу и снази млађих нараштаја.

- Нема ниједне категорије хорова која нема свог представника на нашем фестивалу, што је изузетно значајно. "Србадија" кроз "Мајске музичке свечаности" постаје озбиљна институција - наглашава Тракиловићева.

Такмичење је организовано у седам категорија - мјешовити хорови, мјешовити камерни хорови, црквени хорови, мушки хорови, женски хорови, дјечији хорови и фолклор. У оквиру фестивала биће одржано и такмичење соло пјевача, које је уведено прошле године.

- Радује нас што поједини хорови у Бијељину долазе по девети пут, што говори да је манифестација добра и успјешна. То је зато што се јако води рачуна и о квалитету жирија, који увијек објективно оцјењује - рекла је Тракиловићева.

Традиција

Српско пјевачко и црквено друштво "Србадија" основано је 1899. године. Послије Другог свјетског рата је угашено, а обновљено 1992. године. Хором диригује проф. др Десанка Тракиловић, која је и обновила рад друштва 1992. године. Репертоар чине духовна и свјетовна дјела домаћих и свјетских композитора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана