Horska pjesma okupala Bijeljinu

Ljiljana Aleksić
Horska pjesma okupala Bijeljinu

Bijeljina - Nastup Srpskog pjevačkog i crkvenog društva "Srbadija" označio je početak "Majskih muzičkih svečanosti" u Bijeljini, čime je 16. put ovaj grad postao domaćin ovog praznika horske pjesme.

Svečano otvaranja u srijedu uveče u Centru za kulturu "Semberija" proteklo je u znaku koncerta dječijeg i  mješovitog hora "Srbadija" i kamernog hora bijeljinske Muzičke škole "Stevan Stojanović Mokranjac".

Na festivalu, koji će biti zatvoren u nedjelju, učestvuje više od 30 horova i ansambala koji njeguju tradicionalnu muziku.

- Predstaviće se horovi iz Beograda, Novog Sada, Banjaluke, Zenice, Vrbasa, Kule, Novih Banovaca, Kragujevca, Čačka, Kraljeva i drugih gradova - kaže dirigent "Srbadije" prof. dr Desanka Trakilović.

Posebno ističe da je programom obuhvaćen nastup devet dječijih horova, što govori o potencijalu i snazi mlađih naraštaja.

- Nema nijedne kategorije horova koja nema svog predstavnika na našem festivalu, što je izuzetno značajno. "Srbadija" kroz "Majske muzičke svečanosti" postaje ozbiljna institucija - naglašava Trakilovićeva.

Takmičenje je organizovano u sedam kategorija - mješoviti horovi, mješoviti kamerni horovi, crkveni horovi, muški horovi, ženski horovi, dječiji horovi i folklor. U okviru festivala biće održano i takmičenje solo pjevača, koje je uvedeno prošle godine.

- Raduje nas što pojedini horovi u Bijeljinu dolaze po deveti put, što govori da je manifestacija dobra i uspješna. To je zato što se jako vodi računa i o kvalitetu žirija, koji uvijek objektivno ocjenjuje - rekla je Trakilovićeva.

Tradicija

Srpsko pjevačko i crkveno društvo "Srbadija" osnovano je 1899. godine. Poslije Drugog svjetskog rata je ugašeno, a obnovljeno 1992. godine. Horom diriguje prof. dr Desanka Trakilović, koja je i obnovila rad društva 1992. godine. Repertoar čine duhovna i svjetovna djela domaćih i svjetskih kompozitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana