Глумица Нада Блам за Глас Српске: Без оптимизма нема опстанка у оваквом свијету

Радмила Ђевић
Глумица Нада Блам за Глас Српске: Без оптимизма нема опстанка у оваквом свијету

Фоча - Позориште је на овим просторима успело да преживи све недаће и тако већ две хиљаде година. Преживеће и даље и теже. Јер уметност ће живети не зато што неко то хоће, већ зато што човек као живо биће има потребу да се бави уметношћу и да буде дио уметности, да учествује у уметничком делу или као гледалац или као стваралац.

Почела је тако причу за "Глас Српске" првакиња београдског Народног позоришта, позната српска глумица Нада Блам, истичући да је умјетност данас скупа, јер доноси много једном народу.

Мало старији Наду Блам памте као Ејприл О'Нил, јер је годинама позајмљивала глас новинарки из култног цртаног филма "Нинџа Корњаче". Данас омиљена у улози Смиљане у серији "Село гори, а баба се чешља", каже да је много тога стало између периода када је позајмљивала глас култним цртаним ликовима и глуме у серији рекордне гледаности.

- Сви ме често ослове као, ено је Ејприл О'Нил и буде ми ипак драго што то генерације памте. Недавно сам имала понуду да се вратим поново у цртане филмове, али немам више живце за то и глас ми је другачији и све је то већ друго. Пуно година сам радила то и нисам имала свест да ће деца која ме слушају и гледају једног дана порасти и да ће ме по томе знати, то нисам знала - прича глумица.

Говорећи о данашњој позоришној дјелатности, кинематографији и култури уопште Нада Блам истиче да се у сиромашној земљи не може очекивати богата продукција.

- У оваквом окружењу не можемо очекивати спектакл. Када сам скоро погледала како се и колико у Њујорку, Лос Анђелесу, па и у Индији издваја за продукцију, све је ми је било јасно. Ми имамо сјајне глумце, дивне уметнике, али имамо и многе приоритете у друштву, као што је здравље људи, на пример, мада, као човек који се бави културом сматрам да је култура приоритет, одмах после здравља - сматра Блам.

Са осам година већ је била на даскама, са шеснаест добила улогу у мјузиклу "Коса". Годинама касније низале су се улоге у филмовима "Секула се опет жени", "Ћао, инспекторе", "Балкан експрес 2", "Убиство с предумишљајем"... Тренутно широм Републике Српске игра у представи "Здрав живот", хумористичног карактера по осавремењеном тексту Бранислава Нушића "Наша деца".

- Циљ је оживети Нушића, нарочито за младе генерације, које данас слабо читају. Почела сам и да радим нови комад радног наслова "Биполарна моногамија" комедија Александра Југовића. Правимо комедију о правима мушкараца и жена, јер данас сви имају нека права, што је стварно смешно, чак апсурдно - истиче Блам.

У представи, објашњава, има младог мужа, јер и на то, додаје кроз смијех има право.

- Правимо пародију о данашњим људским правима и мислим да ћемо направити једну добру комедију. У припреми сам за нови дио школског програма едукативног карактера "Књижевно блокче", који ће се бити сниман негде после априла, а који се емитује на РТС 1 - открива глумица.

Као потпуни оптимиста у свему што ради додаје да је задовољна избором професије и свим улогама које је до сада играла.

- На све гледам духовито, видим оно што други не виде, ако немате оптимизам онда слободно идите лезите и заузмите гробно место. Човек мора да живи са оптимизмом да би му колико-толико било угодно на овом свету. Године доносе смирење и сазнање шта си до сада урадио, а ја увек кажем да сам урадила како сам набоље умела. Можда сам се некако саплитала само у љубави, али то не треба жалити, јер сваки човек или другарица имали су своју значајну дионицу у мом животу - искрена је Блам.

Човјек се, прича она, научи да чак и од лоших људи добије искуство.

 - Зато не могу да кажем да је иза мене нешто што не бих одобрила. Имам иза себе озбиљна богата и животна и позоришна искуства и због тога ми је јако драго - поносна је српска глумица.

Тврди да глумци, али и сваки професионалац, морају знати да одвоје професију и емоције.

- Комичарка сам и то ми није тешко, али десило ми се, рецимо, да сам неког давног 4. маја на дан очеве сахране играла премијеру представе "Дивља патка" у Народном позоришту. Ујутро сам ишла на сахрану, а увече играла. Ја се уопште и не сећам те премијере, али сам је одиграла. Е, то је оно што посао не подноси, не подноси приватан живот, а глума нарочито - закључује Нада.

Професија једно - емоције друго

Истиче да лик Смиљане у серији "Село гори, а баба се чешља" доживљава као и сваки други посао, те да се никада у богатој глумачкој каријери није поистовјећивала са улогама које је играла.

- Никада, јер ја сам до сада одиграла најмање двадесет проститутки, двадесет учитељица, двадесет сељанки, имам преко стотину премијера и сад замислите да сам се поистовећивала са улогама, ја бих сад била у лудници. То не постоји, имала сам озбиљне професоре на Факултету драмских уметности у Београду и знам како се прави лик. Последње што сам играла била је Софија Толстој, замислите да сам се са њом поистовећивала. Нисам то никада радила, професија је једно, емоције су друго, ја сам само у себи препознавала делове ликова које сам играла - истиче позната комичарка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана