Glumica Nada Blam za Glas Srpske: Bez optimizma nema opstanka u ovakvom svijetu

Radmila Đević
Glumica Nada Blam za Glas Srpske: Bez optimizma nema opstanka u ovakvom svijetu

Foča - Pozorište je na ovim prostorima uspelo da preživi sve nedaće i tako već dve hiljade godina. Preživeće i dalje i teže. Jer umetnost će živeti ne zato što neko to hoće, već zato što čovek kao živo biće ima potrebu da se bavi umetnošću i da bude dio umetnosti, da učestvuje u umetničkom delu ili kao gledalac ili kao stvaralac.

Počela je tako priču za "Glas Srpske" prvakinja beogradskog Narodnog pozorišta, poznata srpska glumica Nada Blam, ističući da je umjetnost danas skupa, jer donosi mnogo jednom narodu.

Malo stariji Nadu Blam pamte kao Ejpril O'Nil, jer je godinama pozajmljivala glas novinarki iz kultnog crtanog filma "Nindža Kornjače". Danas omiljena u ulozi Smiljane u seriji "Selo gori, a baba se češlja", kaže da je mnogo toga stalo između perioda kada je pozajmljivala glas kultnim crtanim likovima i glume u seriji rekordne gledanosti.

- Svi me često oslove kao, eno je Ejpril O'Nil i bude mi ipak drago što to generacije pamte. Nedavno sam imala ponudu da se vratim ponovo u crtane filmove, ali nemam više živce za to i glas mi je drugačiji i sve je to već drugo. Puno godina sam radila to i nisam imala svest da će deca koja me slušaju i gledaju jednog dana porasti i da će me po tome znati, to nisam znala - priča glumica.

Govoreći o današnjoj pozorišnoj djelatnosti, kinematografiji i kulturi uopšte Nada Blam ističe da se u siromašnoj zemlji ne može očekivati bogata produkcija.

- U ovakvom okruženju ne možemo očekivati spektakl. Kada sam skoro pogledala kako se i koliko u Njujorku, Los Anđelesu, pa i u Indiji izdvaja za produkciju, sve je mi je bilo jasno. Mi imamo sjajne glumce, divne umetnike, ali imamo i mnoge prioritete u društvu, kao što je zdravlje ljudi, na primer, mada, kao čovek koji se bavi kulturom smatram da je kultura prioritet, odmah posle zdravlja - smatra Blam.

Sa osam godina već je bila na daskama, sa šesnaest dobila ulogu u mjuziklu "Kosa". Godinama kasnije nizale su se uloge u filmovima "Sekula se opet ženi", "Ćao, inspektore", "Balkan ekspres 2", "Ubistvo s predumišljajem"... Trenutno širom Republike Srpske igra u predstavi "Zdrav život", humorističnog karaktera po osavremenjenom tekstu Branislava Nušića "Naša deca".

- Cilj je oživeti Nušića, naročito za mlade generacije, koje danas slabo čitaju. Počela sam i da radim novi komad radnog naslova "Bipolarna monogamija" komedija Aleksandra Jugovića. Pravimo komediju o pravima muškaraca i žena, jer danas svi imaju neka prava, što je stvarno smešno, čak apsurdno - ističe Blam.

U predstavi, objašnjava, ima mladog muža, jer i na to, dodaje kroz smijeh ima pravo.

- Pravimo parodiju o današnjim ljudskim pravima i mislim da ćemo napraviti jednu dobru komediju. U pripremi sam za novi dio školskog programa edukativnog karaktera "Književno blokče", koji će se biti sniman negde posle aprila, a koji se emituje na RTS 1 - otkriva glumica.

Kao potpuni optimista u svemu što radi dodaje da je zadovoljna izborom profesije i svim ulogama koje je do sada igrala.

- Na sve gledam duhovito, vidim ono što drugi ne vide, ako nemate optimizam onda slobodno idite lezite i zauzmite grobno mesto. Čovek mora da živi sa optimizmom da bi mu koliko-toliko bilo ugodno na ovom svetu. Godine donose smirenje i saznanje šta si do sada uradio, a ja uvek kažem da sam uradila kako sam nabolje umela. Možda sam se nekako saplitala samo u ljubavi, ali to ne treba žaliti, jer svaki čovek ili drugarica imali su svoju značajnu dionicu u mom životu - iskrena je Blam.

Čovjek se, priča ona, nauči da čak i od loših ljudi dobije iskustvo.

 - Zato ne mogu da kažem da je iza mene nešto što ne bih odobrila. Imam iza sebe ozbiljna bogata i životna i pozorišna iskustva i zbog toga mi je jako drago - ponosna je srpska glumica.

Tvrdi da glumci, ali i svaki profesionalac, moraju znati da odvoje profesiju i emocije.

- Komičarka sam i to mi nije teško, ali desilo mi se, recimo, da sam nekog davnog 4. maja na dan očeve sahrane igrala premijeru predstave "Divlja patka" u Narodnom pozorištu. Ujutro sam išla na sahranu, a uveče igrala. Ja se uopšte i ne sećam te premijere, ali sam je odigrala. E, to je ono što posao ne podnosi, ne podnosi privatan život, a gluma naročito - zaključuje Nada.

Profesija jedno - emocije drugo

Ističe da lik Smiljane u seriji "Selo gori, a baba se češlja" doživljava kao i svaki drugi posao, te da se nikada u bogatoj glumačkoj karijeri nije poistovjećivala sa ulogama koje je igrala.

- Nikada, jer ja sam do sada odigrala najmanje dvadeset prostitutki, dvadeset učiteljica, dvadeset seljanki, imam preko stotinu premijera i sad zamislite da sam se poistovećivala sa ulogama, ja bih sad bila u ludnici. To ne postoji, imala sam ozbiljne profesore na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i znam kako se pravi lik. Poslednje što sam igrala bila je Sofija Tolstoj, zamislite da sam se sa njom poistovećivala. Nisam to nikada radila, profesija je jedno, emocije su drugo, ja sam samo u sebi prepoznavala delove likova koje sam igrala - ističe poznata komičarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana