Бранко Ћопић неправедно запостављен

Срна
Бранко Ћопић неправедно запостављен

Крупа на Уни - У години када се обиљежава 100 година од рођења и 30 година од смрти Бранка Ћопића размишљамо на који начин да то обиљежимо и како књижевну манифестацију посвећену Ћопићу да дигнемо на виши ниво.

Истакао је ово министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија приликом посјете Крупи на Уни и додао да је упознат са озбиљним пројектом "Башта сљезове боје".

- Имамо проблем промоције заоставштине Бранка Ћопића, прије свега његовог књижевног дјела. Знамо да постоји задужбина у Београду, а желимо да на неки начин то промовишемо и у Републици Српској -  рекао је Мутабџија.

Подсјетио је и на то да Иво Андрић има Андрићград, Јован Дучић Академију наука, Петар Кочић Бањалуку и цијелу Републику Српску, а, нажалост, Бранко Ћопић само Крупу на Уни и поједине ентузијасте, што није довољно.

- Морамо да размишљамо на који начин ћемо промовисати и заштитити управо вриједности културног стваралаштва, јер то није само Ћопићев књижевни израз, већ нешто више од тога, што сеже дубоко до идентитета српског народа - нагласио је Мутабџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана