Branko Ćopić nepravedno zapostavljen

Srna
Branko Ćopić nepravedno zapostavljen

Krupa na Uni - U godini kada se obilježava 100 godina od rođenja i 30 godina od smrti Branka Ćopića razmišljamo na koji način da to obilježimo i kako književnu manifestaciju posvećenu Ćopiću da dignemo na viši nivo.

Istakao je ovo ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija prilikom posjete Krupi na Uni i dodao da je upoznat sa ozbiljnim projektom "Bašta sljezove boje".

- Imamo problem promocije zaostavštine Branka Ćopića, prije svega njegovog književnog djela. Znamo da postoji zadužbina u Beogradu, a želimo da na neki način to promovišemo i u Republici Srpskoj -  rekao je Mutabdžija.

Podsjetio je i na to da Ivo Andrić ima Andrićgrad, Jovan Dučić Akademiju nauka, Petar Kočić Banjaluku i cijelu Republiku Srpsku, a, nažalost, Branko Ćopić samo Krupu na Uni i pojedine entuzijaste, što nije dovoljno.

- Moramo da razmišljamo na koji način ćemo promovisati i zaštititi upravo vrijednosti kulturnog stvaralaštva, jer to nije samo Ćopićev književni izraz, već nešto više od toga, što seže duboko do identiteta srpskog naroda - naglasio je Mutabdžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana