Биљана Крстић за Глас Српске о албуму који излази на Бадњи дан у Лондону: Духовна музика величанствена звучна фреска VIDEO

Александра Глишић
Биљана Крстић за Глас Српске о албуму који излази на Бадњи дан у Лондону: Духовна музика величанствена звучна фреска VIDEO

Веома сам срећна што албум "Свод" излази на светско тржиште на Бадњи дан, 6. јануара. Договорили смо се са издавачем да се албум појави пре Божића и ето мени је испуњена највећа жеља на самом почетку године. Претходну годину смо отворили концертом на Божић у Банатском Карловцу и цела година нам је била фантастична.

Описала је овако своја осјећања пред излазак новог албума популарна Биљана Крстић, која је са својом групом "Бистрик" 2016. прославила два јубилеја, 15. рођендан групе и 40 година умјетничког рада. Наступали су на најзначајнијим фестивалима у Србији и иностранству, а годину су завршили слављеничким концертом у Београду, али и наступом у најпрестижнијој културној установи у САД у Вашингтону у "Кенеди центру".

Чувена врањска пјесма "Димитријо, сине Митре" дио је новог албума "Свод".

- Волим да значајне догађаје са "Бистриком" вежем за велике духовне празнике. Неке од песама које изводим имају везу са духовном музиком, тај осећај имам док певам, оне су као каква величанствена звучна фреска. Једна од њих је свакако "Димитријо, сине Митре" која у нашем новом аранжману, који је радио Мики Станојевић, звучи нестварно - открила је Биља, док се осим за пословне обавезе спремала и за прославу Божића.

Многи мисле да је "Димитријо" традиционална композиција, али она се потрудила да је пренесе у наше вријеме и покаже да може да звучи модерно, а да носи љепоту оног доба.

- Најбоље у модерној музици засновано је на темељима традиционалне музике. Годинама примат на светској музичкој сцени држи њорлд мусиц и он је дефинитивно најмоћнија музичка индустрија. Није баш увек лако стару песму превести у ново време. Међутим, када направите добар избор: лепу песму, имате одличне музичаре, аранжере и јасну идеју, песма ће помирити разлике и времена, сигурна сам и задивити све оне који воле традиционалну музику - увјерена је Крстићева.

Указује да смо занемарили музичко стваралаштво са темом Божића.

- Било би дивно да негујемо песме са темом Божића, као што то раде у свету. Уочи Божића појављују се специјални албуми великих звезда. (Франк Синатра некада, а данас Мајкл Бабл изводе најпознатије божићне песме, у новим модерним аранжманима). Имамо и ми дивних песама чија је тема Божић. Имамо и дивне композиторе који би могли да направе нове песме у духу божићних песама. Потребно је само покренути ту причу. "Божић, Божић благи дан" је само једна од њих која би могла да стане раме уз раме са светски познатим песмама са том темом - сматра умјетница која заиста има чиме да се похвали.

Ипак, састав са којим наступа већ 15 година сматра највећим успјехом.

- На рад са групом "Бистрик" сам најпоноснија. И то је оно што је до сада обележило моју каријеру. Музика коју са њима изводим је нешто што и највише волим, чему се радујем и најбоље изводим - признаје Крстићева.

Требало је, каже, дуго времена да се искристалише тај њен пут и да заживи идеја "Бистрика".

- Редослед албума пуно говори: "Бистрик-врело/ Записи, нотни, тонски/ Тарпос, највећа женска каппа/ Извориште и на крају Свод… а под тим бисерним сводом јасно је из чега се и чему кренуло и шта је то што нас ових година заводи и води, то благо је ту да нас подсети на наше порекло, да не упаднемо у замке самозаборава - истиче Крстићева која се са са посебним осјећањима присјећа прославе Божића у дјетињству.

Као мала са великим нестрпљењем је чекала Божић Бату да донесе поклоне њој и њеним сестрама.

- То су углавном организовале моја мама и татина мајка, моја бака. Заузврат ми смо њима увек спремале приредбу, неко је рецитовао, неко играо, ја сам, наравно, певала. Овај велики дивни празник смо славили првог дана само ми из куће, а онда следећег дана пристизали су рођаци и то ми је било веома занимљиво, јер је било пуно деце и опет смо делили и добијали поклончиће - сјећа се умјетница којој је најузбудљивији дио празничне атмосфера био тражење новчића у чесници.

Касније, када је дошла на студије у Београд, Божић је славила код пријатељице Анђе у дивној атмосфери и са свим класичним обичајима.

- У мојој породици данас Милица, Ноа, Ленка и Милош, придржавамо се оних основних ствари па крећемо ујутро од положајника. Одемо до цркве, припремамо све за ручак, а чесница и даље заузима посебно место и радост. Породица је на окупу, причамо, смејемо се, певамо и дружимо, лепота и богатство - открива Биља Крстић.

Ниска пјесама

- У ниски вешегласних песама, култни глас Биљане Крстић у сазвучју са пратећим женским вокалима, својим колоритом и лирском алхемијом у којој слој на слој - исконско, проосечано, сањано, најчистије наслеђено бесцен-благо трага за собом у ововременим заносима, народно певање уздиже до литургијског поја - ријечи су уредника умјетничког програма на Радио-телевизији Војводине Софије Љуковчан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана