Biljana Krstić za Glas Srpske o albumu koji izlazi na Badnji dan u Londonu: Duhovna muzika veličanstvena zvučna freska VIDEO

Aleksandra Glišić
Biljana Krstić za Glas Srpske o albumu koji izlazi na Badnji dan u Londonu: Duhovna muzika veličanstvena zvučna freska VIDEO

Veoma sam srećna što album "Svod" izlazi na svetsko tržište na Badnji dan, 6. januara. Dogovorili smo se sa izdavačem da se album pojavi pre Božića i eto meni je ispunjena najveća želja na samom početku godine. Prethodnu godinu smo otvorili koncertom na Božić u Banatskom Karlovcu i cela godina nam je bila fantastična.

Opisala je ovako svoja osjećanja pred izlazak novog albuma popularna Biljana Krstić, koja je sa svojom grupom "Bistrik" 2016. proslavila dva jubileja, 15. rođendan grupe i 40 godina umjetničkog rada. Nastupali su na najznačajnijim festivalima u Srbiji i inostranstvu, a godinu su završili slavljeničkim koncertom u Beogradu, ali i nastupom u najprestižnijoj kulturnoj ustanovi u SAD u Vašingtonu u "Kenedi centru".

Čuvena vranjska pjesma "Dimitrijo, sine Mitre" dio je novog albuma "Svod".

- Volim da značajne događaje sa "Bistrikom" vežem za velike duhovne praznike. Neke od pesama koje izvodim imaju vezu sa duhovnom muzikom, taj osećaj imam dok pevam, one su kao kakva veličanstvena zvučna freska. Jedna od njih je svakako "Dimitrijo, sine Mitre" koja u našem novom aranžmanu, koji je radio Miki Stanojević, zvuči nestvarno - otkrila je Bilja, dok se osim za poslovne obaveze spremala i za proslavu Božića.

Mnogi misle da je "Dimitrijo" tradicionalna kompozicija, ali ona se potrudila da je prenese u naše vrijeme i pokaže da može da zvuči moderno, a da nosi ljepotu onog doba.

- Najbolje u modernoj muzici zasnovano je na temeljima tradicionalne muzike. Godinama primat na svetskoj muzičkoj sceni drži njorld music i on je definitivno najmoćnija muzička industrija. Nije baš uvek lako staru pesmu prevesti u novo vreme. Međutim, kada napravite dobar izbor: lepu pesmu, imate odlične muzičare, aranžere i jasnu ideju, pesma će pomiriti razlike i vremena, sigurna sam i zadiviti sve one koji vole tradicionalnu muziku - uvjerena je Krstićeva.

Ukazuje da smo zanemarili muzičko stvaralaštvo sa temom Božića.

- Bilo bi divno da negujemo pesme sa temom Božića, kao što to rade u svetu. Uoči Božića pojavljuju se specijalni albumi velikih zvezda. (Frank Sinatra nekada, a danas Majkl Babl izvode najpoznatije božićne pesme, u novim modernim aranžmanima). Imamo i mi divnih pesama čija je tema Božić. Imamo i divne kompozitore koji bi mogli da naprave nove pesme u duhu božićnih pesama. Potrebno je samo pokrenuti tu priču. "Božić, Božić blagi dan" je samo jedna od njih koja bi mogla da stane rame uz rame sa svetski poznatim pesmama sa tom temom - smatra umjetnica koja zaista ima čime da se pohvali.

Ipak, sastav sa kojim nastupa već 15 godina smatra najvećim uspjehom.

- Na rad sa grupom "Bistrik" sam najponosnija. I to je ono što je do sada obeležilo moju karijeru. Muzika koju sa njima izvodim je nešto što i najviše volim, čemu se radujem i najbolje izvodim - priznaje Krstićeva.

Trebalo je, kaže, dugo vremena da se iskristališe taj njen put i da zaživi ideja "Bistrika".

- Redosled albuma puno govori: "Bistrik-vrelo/ Zapisi, notni, tonski/ Tarpos, najveća ženska kappa/ Izvorište i na kraju Svod… a pod tim bisernim svodom jasno je iz čega se i čemu krenulo i šta je to što nas ovih godina zavodi i vodi, to blago je tu da nas podseti na naše poreklo, da ne upadnemo u zamke samozaborava - ističe Krstićeva koja se sa sa posebnim osjećanjima prisjeća proslave Božića u djetinjstvu.

Kao mala sa velikim nestrpljenjem je čekala Božić Batu da donese poklone njoj i njenim sestrama.

- To su uglavnom organizovale moja mama i tatina majka, moja baka. Zauzvrat mi smo njima uvek spremale priredbu, neko je recitovao, neko igrao, ja sam, naravno, pevala. Ovaj veliki divni praznik smo slavili prvog dana samo mi iz kuće, a onda sledećeg dana pristizali su rođaci i to mi je bilo veoma zanimljivo, jer je bilo puno dece i opet smo delili i dobijali poklončiće - sjeća se umjetnica kojoj je najuzbudljiviji dio praznične atmosfera bio traženje novčića u česnici.

Kasnije, kada je došla na studije u Beograd, Božić je slavila kod prijateljice Anđe u divnoj atmosferi i sa svim klasičnim običajima.

- U mojoj porodici danas Milica, Noa, Lenka i Miloš, pridržavamo se onih osnovnih stvari pa krećemo ujutro od položajnika. Odemo do crkve, pripremamo sve za ručak, a česnica i dalje zauzima posebno mesto i radost. Porodica je na okupu, pričamo, smejemo se, pevamo i družimo, lepota i bogatstvo - otkriva Bilja Krstić.

Niska pjesama

- U niski vešeglasnih pesama, kultni glas Biljane Krstić u sazvučju sa pratećim ženskim vokalima, svojim koloritom i lirskom alhemijom u kojoj sloj na sloj - iskonsko, proosečano, sanjano, najčistije nasleđeno bescen-blago traga za sobom u ovovremenim zanosima, narodno pevanje uzdiže do liturgijskog poja - riječi su urednika umjetničkog programa na Radio-televiziji Vojvodine Sofije Ljukovčan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana