Зоранов брк Александру Стојковићу

Александра Глишић
Зоранов брк Александру Стојковићу

Зајечар - Глумац Александар Стојковић добио је награду "Зоранов брк" за глумца вечери треће вечери фестивала "Дани Зорана Радмиловића" у Зајечару.

Ансамбл националног театра Српске наступио је у понедјељак увече изводећи представу "Сабирни центар" Душана Ковачевића у режији Марка Мисираче. Ријеч је о комаду рађеном у копродукцији Народног позоришта Републике Српске и Позоришта Приједор.

Александар Стојковић награђен је за улогу Јанка Хорвата у представи која је премијерно изведена 18. октобра на великој сцени Народног позоришта РС.

- Не би било неправедно да је било који глумац из подјеле добио награду, пошто су улоге заиста добро урађене. Одлучиле су нијансе. Ово је и признање цијелом ансамблу представе. Награда је потврда глумцу да добро ради, али то не смије да вас уљуљка - рекао је Стојковић.

У комаду рађеном по култном Ковачевићевом тексту, по коме је снимљен и истоимени филм, Стојковић тумачи лик човјека који је цијели живот провео у кафани.

- Јанко је био весељак у земаљском животу, а такав је остао и послије, на оном другом свијету. Шаљивџија којем је једини задатак да изнервира свог оца народног хероја - каже Стојковић.

Глумци се као и претходних година из вечери у вече такмиче за врло пожељно признање "Зоран Радмиловић" - за најбољег глумца.

- По стручној оцени фестивал је један од најбољих у програмском смислу у 26 година постојања "Дана Зорана Радмиловића", поготово ако имамо у виду међународну димензију јер ове године у Зајечару гостују позоришта из шест земаља - истиче в.д. управника позоришта "Зоран Радмиловић" у Зајечару Владимир Ђуричић.

Редитељска визија

Редитељ Марко Мисирача се кроз "Сабирни центар" вратио у прошлост, пред сам распад СФРЈ, у 1990. годину. Кроз идеју професора историје (за разлику од оригиналног комада гдје је главни лик професор археологије) о стварању градског музеја народне револуције у жељи да очува тековине НОБ-а, Мисирача је подсјетио "како је почело лудило на овим просторима и како се развијало".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана