Заплет 06: Терапија искреним смијехом

Александра Маџар
Заплет 06: Терапија искреним смијехом

Бањалука - Смијех, громогласни аплаузи, па поново смијех, овације, смијех, аплаузи. Тако је публика нешто више од сат реаговала на глумачки таленат Смиљане Маринковић и Бојана Колопића који су сјајном енергијом на сцени у салу Градског позоришта "Јазавац" унијели искрену емоцију.

Пуна сала љубитеља позоришне умјетности треће вечери Међународног фестивала младог глумца "Заплет 06" доказала је да је ова манифестација пробудила Бањалучане и увукла их у "културни сан".

Комад "Терапија" млади умјетници Белинда Божичковић и Душко Станивук оживјели су на сцени по тексту "Немереш побјећ од недјеље" аутора Тене Штивичић и публици поклонили познате ситуације из љубавних веза и могућност да дио себе пронађу на позоришним даскама. Одушевљена публика овацијама је подржала глумце који су заиста храбро играли и све вријеме били на позорници, гдје су се и пресвлачили и припремали сценографију за сљедећу сцену. Маринковићева и Колопић увели су посјетиоце у свијет препун различитих схватања између мушкараца и жена који их, упркос тим наизглед непремостивим разликама, спаја у најљепшу животну цјелину - љубав.

- Бојан и ја смо и приватно јако добри пријатељи и делимо исту причу о театру. Имамо сличне жеље и путеве којима идемо, па је из свега тога процес рада на овом комаду био одличан. Овим комадом сам и дипломирала - рекла је Маринковићева.

Снагу њеног талента препознала је и публика која ју је прогласила глумицом вечери. И глумци и редитељ сложили су се да су у овој причи ликове јако генерализовали.

- Све време смо схватали да ликове јако генерализујемо, па смо покушали и да свако од нас стави себе у овај контекст, тако да у свакој овој генерализацији има нешто наше - додала је глумица.

Објаснили су да је текст написан као монодрама у два лика, те да су у једном моменту имали малих проблема са постављањем "Терапије", али да су заједничким радом дошли до рјешења.

- У једном тренутку радећи на комаду учинило нам се да је досадно. Онда се Душко досетио да радњу ставимо испред терапеута и да заједно играмо сцене. Када смо направили тај први корак, онда се отворило још много врата. На сцену нисмо изашли док све четворо нисмо осетили да је то то и да са тим можемо пред публику - објаснио је Колопић.

У реплике су убацили и своја приватна искуства, па су неке дијелове текста изговарали и у приватном животу.

"Вечера будала"

Позориште Приједор представиће се у суботу у 20 часова комадом "Вечера будала" у режији Слободана Перишића.

За недјељу је најављен ауторски пројекат Оливера Фрљића "Александра Зец" у 19 и 21 час у Народном позоришту РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана